23948sdkhjf

Bra start i Sverige för ny italienare

Sommaren 2015 fick Gustav Knutsson på Vänermaskin i Lidköping hem de första teleskoplastarna från Magni till Sverige. Första året såldes elva nya maskiner och det finns goda förhoppningar om att ta ytterligare marknadsandelar med den nya italienska maskinen.
Härom veckan kunde den italienska teleskoplastartillverkaren Magni jubla över att företaget kammat hem ett innovationspris som delades ut under en konferens för maskinuthyrare i USA. Det som juryn framför allt lyfte fram var att företaget hittat ett sätt att använda modern teknik och anpassa denna på ett sätt som gör det betydligt enklare och säkrare för förarna att använda maskinen.

Företaget har inte mer än fyra år på nacken och möjligen kan en del av framgången förklaras med att man vid starten 2012 kunde börja från ett vitt papper och därmed utnyttja befintlig kunskap för att hitta det man betraktade som optimala lösningar redan från början.

Och kunskap finns det gott om i företaget som grundades av Riccardo Magni som tidigare tillhört chefsstaben i Manitou och som enligt egen uppgift registrerat mer än 40 patent under sin tid i det franska företaget.

Riccardo Magni tillhör en entreprenörsfamilj som varit verksam inom verkstadsindustrin och den tillverkande industrin sedan 1950-talet. Fadern Pietro Magni var en mekaniker som bland annat reparerade jordbruksmaskiner innan han började tillverka först jordbruksmaskiner och sedermera tornkranar.

1972 grundade han Fargh tillsammans med sönerna Riccardo och Giorgio samt dottern Franca. Inledningsvis konstruerades och tillverkades hydrauliska kranar, men 1980 var det dags för en teleskopisk gaffeltruck som lade grunden till de kommande teleskoplastarna.

1981 tog Riccardo över som företagschef efter faderns död och redan året efter bildades ett joint venture med franska Manitou i ett samarbete som varade fram till 2009. Pensionering var dock inte att tänka på. Ränderna går aldrig ur och 2012 grundade han Magni tillsammans med sina barn och etablerade en fabrik strax utanför Bologna – och med Manitous italienska högkvarter som nära granne. Primärt har det handlat om att erbjuda roterande teleskoplastare och i det digra utbudet finns bland annat RTH 5.39S som utlovas en lyftkapacitet på fem ton, men som framför allt har en högsta lyfthöjd på hela 39 meter.

Företaget har också en serie maskiner för tunga lyft, framtagen speciellt för exempelvis gruvor och annan tung industri. Här utlovas kapacitet att lyfta 10-45 ton och lyfthöjder på 10-14 meter.

Förhoppningen är att tillverka cirka 300 teleskoplastare i år, varav minst ett tiotal torde hamna i Sverige.

– Jag hoppas på fler. Jag har haft den svenska generalagenturen sedan mars 2015, vi fick de första maskinerna i juni-juli samma år och redan under det första året sålde vi elva maskiner, säger Gustav Knutsson, som startade företaget Vänermaskin i Lidköping just för att ta hand om Magnis produkter i Sverige.

– Jag är väl bekant med både teleskoplastare och Riccardo Magni sedan mina år hos Manitous tidigare generalagent i Sverige – Liftway. Jag blev kontaktad av Riccardo Magni som undrade om jag ville bli hans representant i Sverige och det verkade som en rolig och intressant utmaning och starten har varit lyckad, säger Gustav Knutsson.

Den svenska marknaden är ganska liten och för att få ut nya maskiner är det en klar fördel om det finns referensmaskiner i nära anslutning till kunderna. Men det har fungerat förvånansvärt bra. Samtidigt är det inte helt lätt att bygga upp en serviceverksamhet där kunderna finns. Jag har valt att försöka lösa tillgången till service och verkstad i takt med att köparna blir fler och sprids till nya platser. Hittills har det fungerat bra att hitta en pålitlig servicepartner i anslutning till varje försäljning där det inte funnits någon tidigare servicekontakt. Ambitionen är att kunna lösa mycket av kundernas problem i fält så jag hittar gärna lösningar som består av både verkstadsplatser och servicebilar, säger Gustav Knutsson.

– Kunderna har hittills främst varit sådana som använder teleskoplastare sedan tidigare. Många gillar att det kommit en tillverkare till på marknaden och är nyfikna på maskinen och vill gärna provköra. Att vi lyckats sälja så pass många maskiner kan bero på att kunderna uppskattar den styrka och smidighet som visas upp i transmission och hydraulik. Den svarar snabbt och precist på förarens kommandon.

Det gäller även när föraren använder fjärrkontrollerna där den mest avancerade även manövrera stödben och gör det möjligt att köra maskinen i upp till fem kilometer i timmen – och det på ett avstånd på upp till 100 meter.

Primärt har Magni huvudsakligen koncentrerat sig på roterande maskiner, men nu breddas programmet efter hand med stela teleskoplastare samt bom- och saxliftar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078