23948sdkhjf

Väl förberedd för framtiden

– Det finns runt 600 maskiner från Doppstadt i Sverige, men det finns potential för betydligt fler, inte minst flistuggar. Och nu kommer nya generationen maskiner på ett flertal områden. Vi står väldigt väl rustade för framtiden, säger Dan Hansen, marknadsansvarig på OP System.
Calbe. Mänskligheten står inför gigantiska utmaningar när allt tuffare krav på minskad miljöbelastning ska uppfyllas. En som inte skräms inför mötet med framtiden är Ferdinand Doppstadt som inte visar tecken på någon som helst blygsamhet när han berättar om de ambitioner och den teknik som ska göra hans Doppstadt till det naturliga valet som leverantör av maskiner och utrustning som ska användas vid hantering och bearbetning av allehanda material lämpade för återvinning eller återanvändning.

– Vi ska möta branschens allt tuffare krav med produkter och metoder som ligger i teknikutvecklingens framkant, är exemplariska ur ekologisk synvinkel och kostnadseffektiva. Därför måste våra lösningar vara innovativa, intelligenta, flexibla och anpassningsbara, säger Ferdinand Doppstadt.

Samtidigt betonar han vikten av att företaget har kvar ambitionen att lösa praktiskt taget alla problem som kunderna på de prioriterade marknaderna kan möta. Den inställningen innebär med nödvändighet kortare serier och därmed minskade möjligheter att uppnå de produktionsfördelar som uppstår med storskalighet.

– Kundnyttan är viktigare. Dessutom är det inte ovanligt att lösningen gagnar även andra entreprenörer och därmed kan bli en standardprodukt i vårt växande sortiment, säger Ferdinand Doppstadt.

Ambitionen att tillfredsställa praktiskt taget varje kund är en viktig del av förklaringen till att företaget kunde visa upp mer än 100 olika maskiner i samband med sommarens jubileumsaktiviteter. Ungefär hälften demokördes – flertalet så färska att de måste betraktas som nya, eller inte ens släppta på marknaden än.

Men ambitionen är också en väsentlig orsak till att företaget i dag omsätter runt 150 miljoner euro per år och sysselsätter ungefär 700 anställda.

Men helt klart är att de korta serierna inte medför några genvägar, något som bland annat märks vid val av motor till de olika produkterna.

– Våra serier är för små för att tillverkarna ska ta fram de exakta lösningar vi efterfrågar. Det blir inte lättare av att våra maskiner säljs på marknader med vitt skilda klimat, vilket också kan betyda modifieringar. Vi måste leverera maskiner med motorer som passar både vinterkylan i de nordiska länderna och ökenhettan i de afrikanska. Därför måste vi leta på marknaden och välja bland det som finns. Det har gett oss mycket goda relationer med motortillverkarna och resultatet blir i allmänhet bra, men det innebär att vi får hämta motorerna från många leverantörer, säger Ferdinand Doppstadt.

När Ferdinand Doppstadt beskriver sitt företag är det bland annat i termer som marknadsledare, längst fram i teknikutvecklingen och som pionjärer i miljösammanhang. Men ska man uppfylla det egna kravet på att vara en totalleverantör inom sitt område i återvinningsbranschen så är en av förutsättningarna att man också ligger i främsta ledet vad gäller forskning och utveckling.

I den digra produktfloran finns maskiner för hantering och bearbetning av trä, jord, sand, lera, hushållsavfall, biomassa och en hel del annat.

Dessutom ska utrustningen finnas både för stationärt bruk och i mobila tillämpningar. Givetvis erbjuds också allehanda utrustning som gör det möjligt att koppla ihop utrustningen på exempelvis en fast station för att skapa en anläggning som både produktionsmässigt och logistiskt står sig mot vilken konkurrent som helst.

Tillverkning sker på ett par platser i Tyskland och i USA, men huvudfabriken ligger i Calbe, inte långt från Magdeburg. I dag lämnar ungefär två maskiner per dag fabriksgolvet. Det innebär ungefär 40 maskiner i månaden eller bortåt 500 maskiner per år. Enligt Ferdinand Doppstadt är behovet större än så och man letar möjligheter att öka produktionen.

En märkbar trend i utvecklingen är att maskinerna växer i kapacitet. Växer krossarna betyder det med automatik att även siktarna måste bli större för att inte skapa en flaskhals i flödet. Samtidigt måste även de ökade kraven på ökad exakthet och förfinade fraktioner uppfyllas. Därför erbjuds i dag även sorteringsverk som gör det möjligt att på ett enkelt sätt kombinera olika typer av siktelemenet.

En viktig del i exempelvis förädlingen av deponiavfall är vindsiktarna som bland annat skiljer lätt material från tungt. Det passar inte minst rivningsbranschen eftersom vindsikten exempelvis kan avskilja sten, betong och järn från trä och andra brännbara ämnen i rivningsavfall. Tekniken baseras på ett inmatningsband som sätter fart på materialet, en roterande trumma och ett luftmunstycke placerad vid bandets slut som med hjälp av en uppåtriktad luftstråle lyfter det lätta materialet som blåser över trumman där det tyngre materialet hamnar.

Förr var det vanligt med små vindsiktar i Sverige, nu kommer de stora och där finns Doppstadt, säger Dan Hansen, marknadsansvarig för Doppstadt på den svenska generalagenten OP System.

Sverige har utvecklats till något av flistuggens paradis och här ser Dan Hansen hur Doppstadt breddat och vässat sitt utbud på området avsevärt, vilket ger ett bra utgångsläge för fortsatt tillväxt på området. Bland annat erbjuder nu företaget en treaxlad koloss på 30 ton som drivs av en motor på 565 kilowatt (768 hästkrafter) från Volvo Penta. DH 910 Super Panther utlovas en toppkapacitet på ungefär 400 kubikmeter per timme, vilket innebär en ökning med i storleksordningen 20 procent jämfört med föregångaren med sin betydligt svagare Mercedesmotor.

Samtidigt visades en prototyp till den lastbilsmonterade DH 812 som ska släppas på marknaden under 2016. Ekipaget kan förses med olika kranalternativ och möjligheten att flytta knivarna gör att slutprodukten kan variera i standardstorlekar mellan G30 och G100.

Siktarna i SM-serien har uppgraderats till SM Plus. Med i runda tal 3 500 levererade enheter är det en storsäljare som nu går upp i storlek och kapacitet för att matcha de allt större krossarna. Ett elektroniskt lastkännande system ska säkerställa att tillförseln av material alltid är optimal för största möjliga precision i slutprodukten.

SM Plus-modellerna har försetts med betydligt starkare motorer som i många applikationer arbetar på avsevärt lägre varv än föregångarna.

En rykande färsk produkt bland sorteringsverken är Splitter som säljs i Doppstadts färger, men som tagits fram och tillverkas av Günther i Hessen.



– Det är en helt ny teknik, användbar för massor som kan vara svåra att hantera för konventionell utrustning. Splitter klarar hårt, tungt och stort material – exempelvis blandat rivningsavfall, metallskrot och slagg, den kan skilja torra massor från våta. Genom att sätta in maskinen tidigt i processen undviks många problem med att exempelvis siktelementet klibbar igen och måste rengöras, säger Dirk Reibling, säljare på Günther Envirotech.

Splitter finns i skrivande stund i fem olika modeller med två eller tre, lätt utbytbara siktelement och som fast installation eller bandgående.

H öghastighetskrossarna kan exempelvis användas för krossning av pallar, rötter, grot och diverse brännbart avfall. Dagens modeller är utrustade med lastavkännande inmatningssystem i kombination med att komponenter som slagor och roster utlovas vara lätt utbytbara.

Redan nu aviseras dock nästa generation som ska stå färdig för produktion under 2017. Den prototyp som tagits fram är en 30-tonsmaskin driven av en motor från Volvo Penta. Grundtanken är att skapa en modulbaserad maskin som är enkel att anpassa efter den enskilda kundens behov och önskemål. Det kan till exempel handla om flera olika lösningar på inmatningssystem och rotor som enkelt ska kunna bytas ut tack vare ett smidigt snabbkopplingssystem.

Doppstadts stationära valskrossar i Ceron-serien har tagits emot väl, och kommer i en uppgraderad version i början av nästa år. Krossen används primärt till fragmentering av bio- och industriavfall, hushållssopor och allehanda träprodukter och kommer nu med en ny 450 kilowatts AC-motor och en ny kraftfull växellåda som gör att Henning Strunz, vd för Doppstadt Systemtechnik, lovar att den levererade kraften slår allt annat på marknaden, men inte bara det.

– Den nya DW 308 Rhino arbetar mer ekonomiskt, effektivare och med mindre risk för stillestånd än sina föregångare, säger Henning Strunz.

Konstruktionen utlovas vara mycket robust och stryktålig med den tre meter långa valsen med 80 centimeters diameter som arbetar mot en hydrauliskt styrd motstålskam. Vid överbelastning öppnas kammen och släpper ut de föremål som inte hör hemma där. Maskinen är försedd med det helt nyutvecklade Dopp-Locksystemet som gör det möjligt att byta tänderna snabbt och enkelt utan behov av svetsning inne i maskinen. Flera storlekar finns och ett komplett utbyte mellan exempelvis tänder av XL- och M-storlek ska klaras på en dag.

Trots att nyheterna spottats ut i snabb takt under senare tid menar Ferdinand Doppstadt att det är mycket kvar att göra.

– Vi har både ett ansvar och en utmaning. Vi har ansvar för miljön i framtiden och för att våra kunder får vad de behöver i sin roll. Utmaningen ligger i att hitta intelligenta och kostnadseffektiva lösningar oavsett hur svår uppgiften är. Men jag kan lova att vi inte kommer att lämna någon möda osparad för att nå hela vägen fram. Vi står mycket väl förberedda för framtiden, säger Ferdinand Doppstadt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078