23948sdkhjf

Järnmalmspriset fick Northland på fall

Northland Resources beslut att stoppa all produktion och säga upp flera hundra anställda är enligt vd Johan Balck inget ”vargen-kommer- besked”. – Vargen är här.


Northland Resources meddelade den 7 oktober att företaget stoppar sin verksamhet och säger upp nästan alla anställda, på en efterföljande presskonferens pekade en bekymrad vd ut järnmalmspriset som boven i dramat.

– Hade inte järnmalmspriset sjunkit så mycket hade det varit enklare att slutföra de finansiella diskussionerna, men i den här situationen måste vi vidta åtgärder, vi måste öka likviditeten för företaget, förklarade Johan Balck.

Lars Söderqvist, Northlands rekonstruktör uppger att även han står bakom beslutet.

– Det är ett helt korrekt beslut. Det är den enda möjligheten vi har.

Han betecknar styrelsens beslut i somras att nöja sig med bara en produktionslinje som radikalt.

– Sedan utvecklades tyvärr prisutvecklingen mycket negativt, det har ju inte gynnat bolaget.

Enligt Lars Söderqvist har det arbete som skett för att få företaget på fötter sedan i somras varit mycket lyckosamt.

– Alla avtal har omförhandlats och vi har fått ned kostnaderna radikalt.

Järnmalmsprisets utveckling kom dock som en kalldusch och Johan Balck uppger att det som väntar nu är förhandlingar, för att sedan kunna genomföra en snabb uppstart.

Han konstaterar att ju längre tid som går desto svårare blir det att hitta resurser, både när det gäller finansiering och när det gäller personal. Att hetsa fram en uppstart ökar dock risken för att ta fel beslut.

– Vi måste se till att ha en god insikt och gå igenom alla möjligheter.

Northlands företrädare betonar att även detta beslut är strategiskt, och att även om verksamheten nu stoppas fortsätter förhandlingarna med tänkbara investerare. Även dessa parter har dock påverkats av ett sjunkande järnmalmspris.

– Vår avsikt är att bedriva verksamheten på ett bra sätt, och förhandlingar pågår hela tiden.

Även Peabägda Cliffton Mining, som står för Northlands malmtransporter, har fått meddela sina anställda på plats att de är varslade. Företagets representant på presskonferensen ställde sig ändå bakom Northlands beslut

– Vi tror på den här lösningen, förklarade Peter Bom.

Johan Balck konstaterar i sin tur att Northland i mångt och mycket är beroende av sina samarbetspartner.

– Det hade inte fungerat om vi inte haft ett bra samarbete med våra partner, då hade vi inte haft den här stora verksamheten i Kaunisvaara och det får stora konsekvenser om vi inte hittar en bra lösning.

IF Metalls ombudsman Daniel Eneslätt var mycket bekymrad.

– Det såg illa ut i somras, när ”bara” de visstidsanställda sades upp. Men då var järnmalmspriset 90 dollar per ton, i dag är det 79 dollar per ton så vi kunde så klart räkna ut att något skulle hända, förklarade han på presskonferensen.

Han konstaterar att Northland har två tillgångar – malmen och personalen, och att risken är stor att de som sägs upp söker sig bort från Pajala. Detta kan i sin tur bli mycket bekymmersamt om Northland senare vill starta upp gruvan igen och även samhället kommer att drabbas, befarar Daniel Eneslätt.

– Vi bedömer att varje gubbe i gruvnäringen medför fem arbetstillfällen på stan, det innebär att det är 1 100 som drabbas om det värsta scenariot skulle inträffa. Det skulle vara en fullständig katastrof.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078