23948sdkhjf

Uppgång i sikte för konsulterna

Orderingången för teknikkonsultföretagen inom bland annat bygg och anläggning ökar igen, en tendens som förväntas fortsätta under resten av året. Det framgår av den senaste branschkommunikén från Svenska Teknik & Designföretagen.


Teknikkonsultföretagen, inklusive arkitekter, ger i allmänhet en tidig indikation på hur framtiden kommer att se ut för bland annat maskinentreprenörerna. Konsultföretagen ligger tidigt i kedjan och ger en fingervisning om i vilken omfattning skoporna sätts i jorden i en inte allt för avlägsen framtid.

Det är ingen liten bransch det handlar om, och den växer. Det visar den branschkommuniké från Svenska Teknik & Designföretagen som nu presenteras för augusti. Mellan 2011 och 2012 växte omsättningen för de nu ungefär 10 600 berörda företagen med fem procent till ungefär 60 miljarder kronor och antalet anställda med sex procent till 50 500. Räknas företagens utländska verksamhet bort återstår en omsättning på cirka 52 miljarder kronor och drygt 42 000 anställda i Sverige.

Även om siffrorna för 2012 visar en uppgång, jämfört med året innan, kände förstås även konsulterna av nedgången under hösten. Tjänstesektorn brukar betraktas som en i huvudsak nationell affär, men känner naturligtvis av att vikande efterfrågan på viktiga exportmarknader påverkar de svenska företagens investeringsvilja.

Nu konstaterar dock Svenska Teknik & Designföretagen att avmattningen för bygg- och anläggningskonsulterna ser ut att bli kortvarig. Enligt företagen noteras en svagt ökad orderingång, om än med uppdrag som i många fall inleds om sex till tolv månader. Väl så viktigt är att företagen räknar med att orderläget kommer att fortsätta förbättras under resten av året.

Branschkommunikén konstaterar också att infrastruktursektorn fortsätter att leverera uppdrag och kommer att fortsätta att ge konsulter jobb under flera år framåt. Till stor del har det handlat om offentliga uppdrag som också omfattar energiprojekt, skolor och sjukhus. Omfattningen har även noterats i andra länder, vilket resulterat i att allt fler internationella aktörer söker sig till Sverige och Norden, något som skärper en redan tuff konkurrens ytterligare. Eftersom de offentliga beställarna i stor utsträckning väljer att låta priset avgöra upphandlingarna bidrar det till att pressa priset ytterligare. Därmed inte sagt att den inställningen innebär det långsiktigt mest fördelaktiga priset.

För arkitekterna är bilden i nte riktigt lika ljus. Visserligen stärktes orderläget något under våren, men tillväxttakten på bostadssidan är fortfarande alldeles för långsam, vilket gör att många företag befarar att orderläget ser sämre ut vid kommande årsskifte.

Den tredje gruppen, industrikonsulterna, har sett hur orderstocksindex försämrats hittills i år, men blir allt mer optimistiska inför framtiden. Allt fler tror på en uppgång. Framför allt beror det på att den tillverkande industrin ser en märkbart ökad efterfrågan från andra länder. Om tendensen håller i sig är det troligt att investeringsviljan återkommer. Med det följer i så fall säkerligen en uppgång även för de byggrelaterade konsulterna.

Det moln som fördunklar framtiden något är en befarad brist på viss kompetens. Helt klart är att framför allt teknik- och industrikonsulterna behöver fylla på med ny arbetskraft, Redan nu noteras tydliga luckor i kompetensförsörjningen. Det gör att företagen rekryterar från andra företag i branschen, en utveckling som trycker lönerna uppåt.

För arkitekterna är problemet inte lika stort. Där är bedömningen att tillflödet av nyutbildade arkitekter i stort överensstämmer med efterfrågan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063