Steg för steg mot framtiden
Framtiden innebär stora tekniska utmaningar, den som vill tillfredsställa morgondagens entreprenörer måste också leverera totala affärslösningar där moduluppbyggda, skräddarsydda och intelligenta maskiner spelar en huvudroll. Det tror i alla fall Volvo Construction Equipment.
Eskilstuna . Ingen sten ska ligga orörd när Volvo CE förbereder sig för framtiden. De stora innovativa kliven måste tas, men även i vardagen kan innovation spela en avgörande roll. Pressen bjöds på en snabb inblick i vad begreppet kan innebära under Volvo Innovation Forum i slutet av augusti.
– Syftet med den här dagen är att visa hur vi tänker kring och jobbar med innovation, förklarade Anders P Larsson, teknikansvarig på Volvo CE.
Volvos långtidsvision sträcker sig till 2040 och omfattar sex teman: noll oplanerade stopp, noll utsläpp, intelligenta maskiner, noll olyckor med en Volvoprodukt, att öka effektiviteten tiofaldigt samt totala affärslösningar.
De olika målen är tätt sammantvinnade.
– Ska vi kunna bli energieffektivare måste maskinerna kunna prata med varandra, säger Anders P Larsson.
Exakt vad framtiden för med sig kan han dock inte avslöja.
– Vi får ofta frågan när vi ska lansera en hybrid. Jag kan bekräfta att vi arbetar med det, men kan inte avslöja när vi kan gå ut med den på marknaden.
Jenny Elfsberg, chef för ”gryende teknologier” på Volvo CE, basar över ett gäng forskningsingenjörer – ett team som ska förbereda företaget för de tre paradigmskiften som väntar.
– Det första innebär att vi går ifrån mekaniska och hydrauliska system.
Denna ”decoupling” gör att tillverkarna måste se på vad man ska koppla isär till exempel motorn och växellådan.
– Det kan bli en helt elektrisk arbetsplats, eller en fullt hydraulisk det kan också bli något helt annat, säger Jenny Elfsberg.
Paradigmskifte två handlar om intelligenta maskiner.
– Ska vi maximera produktiviteten måste vi hjälpa förarna, det kommer att bli fler datorer i maskinerna, det kan också bli helt autonoma arbetsplatser.
Paradigmskifte tre handlar om att sluta sälja produkter och i stället erbjuda totala affärslösningar.
– Det är en intressant utmaning, vi vill ta hand om mer åt våra kunder.
Erbjudandet kan omfatta betydligt mer än dagens serviceavtal
– Vi kommer nog inte att breda smörgåsar åt kunderna, men vi behöver göra mer.
Tommy Streipel, ansvarig för hjullastare på Volvo CE i Eskilstuna, konstaterar att marknaden i länder som Brasilien, Indien, Ryssland, Kina och på den afrikanska kontinenten exploderat under de senaste åren, urbaniseringen drar fram som en virvelvind och med den följer både infrastrukturbyggen och gruvnäring.
– Vi försöker anpassa oss efter detta, även om marknaden i USA och Västeuropa fortfarande är viktig.
Volvo CE räknar med att det pågår anläggningsarbete i 150 av världens drygt 190 länder. Volvo CE å sin sida har 211 återförsäljare världen över.
– Vi är beredda ur ett produktionsperspektiv, vi har de maskiner som kunderna behöver, vi har också den service och den support som krävs.
Samma lösning fungerar dock inte överallt, svenska entreprenörer är till exempel ofta generalister, när vintersnön ligger djup ska det röjas snö, när våren kommer lastar man grus och hösten ägnas åt att klippa gräs.
– Då behövs en multipurposemaskin.
En sydafrikansk entreprenör kanske lastar sand i en sandgrop året runt, ett uppdrag som kräver en annan typ av maskin.
Volvos lösning är att tänka i moduler och sedan skräddarsy produkten.
Enligt den ekvationen får de två samma basmaskin, svenskens utrustas sedan med en hytt som klarar både vinterkyla och sommarhetta medan sydafrikanen får en hytt med färre funktioner.
Svensken får sedan en motor som klarar steg IIIB medan sydafrikanen får en steg II-motor.
– Sydafrika har inga regleringar alls när det gäller utsläpp men Volvo CE utrustar aldrig en maskin med lägre klassning än steg II, säger Tommy Streipel.
Han tillägger att det bränsle som finns att tillgå i Sydafrika inte fungerar i steg III- motorer.
– Annars tar vi alltid den högsta tillgängliga motorklassningen.
Svenskens maskin får sedan TP-länkage för att klara flera redskap, sydafrikanen använder en och samma skopa året runt och klarar sig med enklare utrustning. Svenskens hydraulflöde anpassas efter de många redskapen, medan sydafrikanens maskin klarar sig med en enda hydraulpump.
Tommy Streipel ser modulsystemet som ett sätt att vara innovativ.
– Till exempel har vi lanserat en 8-tonsmaskin i Kina, en enkel maskin utan rototilt eller andra finesser, med en enkel skopa där hela maskinen är byggd på redan existerande delar. Ett annat exempel är vår nya vält, som fått en hjullastarhytt, vi använder redan beprövade delar. På sikt är målet att det ska gå att tillverka alla maskiner i alla fabriker.
Volvo CE:s modultänk har bara ett par år på nacken, men Tommy Streipel hoppas och tror att det ska kunna utvecklas.
– Modultanken är igång nu men det tar många år innan den finns överallt. Sedan kan man ju bara använda modulstuket där det passar, men vi hoppas att det ska bli mer och mer.
Innovation innebär inte bara att ta fram nya produkter, det kan också handla om att förbättra eller radikalt förändra tillverkningsprocesserna.
Volvo CE:s komponentfabrik i Eskilstuna byggdes 1975. 2003 ändrade produktionen inriktning, från att ha tillverkat det mesta begränsade man sig till att producera axlar och växellådor. Trots att fabriken gick dygnet runt sju dagar i veckan upptäckte man dock att det var svårt att hänga med i konkurrensen. 2009 valde Volvo CE därför att investera 1,2 miljarder kronor i fabriken.
– Det krävs både stora, radikala förändringar och mindre steg. 2009 transformerade vi hela processen, vände ut och in på fabriken, investerade i nya maskiner men införde också en helt ny filosofi, det blev helt ny teknik men också ett nytt sätt att göra affärer på, säger fabrikschefen Ivan Obrovac.
Eskilstunafabriken har i dag en supportlinje och två produktionslinjer – en för axlar och en för transmissioner. Anläggningen sysselsätter 840 personer. Totalt finns här dock närmare 2 000 anställda, Eskilstuna är hjärtat när det gäller utvecklingen av Volvos anläggningsprodukter.
Förbättringsarbetet pågår ständigt och Volvo CE väljer att lägga både tid och pengar på att se vad som kan göras även i det lilla perspektivet.
– Varannan vecka stänger vi fabriken i en timme för att jobba med förbättringar, det kostar mycket men är mer värt i slutänden, säger Ivan Obrovac.
Volvo CE har många fabriker världen över, komponentfabriken i Eskilstuna ska dock fungera som förebild, de förändringar som sker här ska implementeras överallt.
– Vi ansvarar för de andra anläggningarna, även våra leverantörer kommer hit för att till exempel se hur man kan korta ledtiderna.
Eskilstunafabriken är också ansvarig när en helt ny fabrik ska byggas upp någonstans i världen, systemen i Eskilstuna kopieras då ofta rakt av.
– När det gäller befintliga fabriker kan det ta lite längre tid om man till exempel måste köpa in nya maskiner. Men det ska vara samma system överallt, säger Ivan Obrovac.
Tanken är att se till att fabriken befinner sig i ständig utveckling.
– Det inkluderar även våra underleverantörer, vi måste jobba tillsammans. Innovation i tillverkningen ger oss det konkurrensmässiga försteget i framtiden, säger Mats Jacksson på Volvo CE:s komponentfabrik.