Lastbilsaffär med konsekvenser
Även begagnade varor omfattas av lagen om offentlig upphandling. Det har Karlstad kommun blivit varse sedan förvaltningsrätten konstaterat att kommunen vid inköp av två lastbilar genomfört en otillåten direktupphandling.
Affären utmynnade i en tvist om huruvida upphandlingen gjorts på ett korrekt sätt och från kommunens sida hävdades bland annat att den som var ansvarig för inköpen ansåg att den konkurrensutsättning som gjordes i och med att anbud begärdes in från tre leverantörer var tillräcklig eftersom inköpet rörde begagnade fordon.
Detta synsätt är dock helt felaktigt , enligt Konkurrensverket, som därför begärde att kommunen ska betala 230 000 kronor i så kallad upphandlingsskadeavgift. Beloppet är baserat på en form av schablonbedömning som vid den här typen av överträdelser ligger på sju till åtta procent av avtalets värde.
Konkurrensverket ser ingen förmildrande omständighet i att kommunen trots allt begärt in offerter från tre leverantörer. Bland annat konstaterar Konkurrensverket att åtgärden inte kan anses ha medfört annat än en marginell begränsning av de skadeverkningar för leverantörskollektivet som en otillåten direktupphandling medför. Ett avgörande argument är då att kommunen genom sitt agerande stängt ute potentiella leverantörer för att i stället själv avgöra vilka tre som skulle få lämna anbud.
Förvaltningsrätten i Karlstad har nu bifallit Konkurrensverkets ansökan om att Karlstad kommun ska betala 230 000 kronor i upphandlingsskadeavgift. Förvaltningsrätten tydliggör genom sitt utslag att en egenkonstruerad konkurrensutsättning i form av att på egen hand kontakta utvalda leverantörer inte utgör en förmildrande omständighet när sanktionsvärdet på grund av en otillåten direktupphandling ska fastställas.