23948sdkhjf

Ordning och reda i reglaget

Eftermonterade förarreglage innebär stora möjligheter men också risker eftersom en knapp som anger ”sväng vänster” i ett system kan betyda ”släpp skopan” i ett annat. Nu har Maskinleverantörerna enats om ett gemensamt system.


Det är snarare regel än undantag att svenska entreprenörer låter byta ut de fabriksinstallerade reglagen i sin grävmaskin mot nya joystickar med fler funktioner.

– I stället för tio funktioner per joystick får man kanske 24, och varje förare vill ha det precis på sitt sätt, säger Björn Bäckström, vd på branschorganisationen Maskinleverantörerna.

Reglagen kan placeras på olika sätt, och de många funktionerna kan styras med olika knapptryck och rörelser som ofta innebär helt olika saker i olika system.

– Här finns det en stor risk, kanske inte om det alltid är samma förare som använder maskinen, men om en annan ska ta över och använda eller flytta maskinen, säger Björn Bäckström.

Det finns dessutom ett formellt krav att alla förändringar – även när man byter reglage- måste föras in i instruktionsboken.

– Det sker tyvärr sällan, säger Björn Bäckström.

Att tro att man svänger vänster och sedan inse att man dängt ner skopan eller tiltrotatorn i backen är ett mardrömsscenario som Maskinleverantörerna dock hoppas hör till det förflutna sedan organisationens medlemmar kommit överens om hur reglagen bör utformas.

– Det finns alldeles för många risker när reglagen inte har samma funktioner på samma ställe, nu har vi kommit överens om ett gemensamt system, sammanfattar Björn Bäckström.

Överenskommelsen gäller hur olika säkerhetsfunktioner ska manövreras i reglage som eftermonteras i grävmaskiner. En knapptryckning på ett visst ställe ska innebära samma sak på alla reglage, oavsett vem som tillverkat systemet och på vilken maskin det sitter.

– Det är helt nytt för entreprenadmaskiner, men det finns redan en standard som avser skogsmaskiners reglage, säger Björn Bäckström.

Ett 30-tal av Maskinleverantörernas medlemmar står bakom överenskommelsen.

– Det är både grävmaskinsåterförsäljare, redskapstillverkare, snabbfästestillverkare och tiltrotatortillverkare, i princip är det heltäckande när det gäller branschen och det var faktiskt förbluffande enkelt att komma överens, säger Björn Bäckström.

Maskinleverantörerna har a rbetat med frågan i ett par år. I april hölls de avslutande förhandlingarna och den som vill byta till egna reglage i sin maskin framöver lär därför få kalla handen om man kräver för vildsinta lösningar.

– En del kanske blir frustrerade, men om någon vill ha ett reglage på ett olämpligt ställe kommer de att få nej.

– Detta har med säkerhet att göra, vi måste se till att instruktionsböckerna stämmer och att alla kan använda systemen på ett säkert sätt, nu blir det dessutom konkurrens på lika villkor.

Björn Bäckström betonar att överenskommelsen inte gäller de reglage som monteras i maskinerna i fabriken.

– Där är det varje enskild tillverkares eget system för vad knapparna står för som gäller.

Den som i framtiden köper en begagnad maskin med utbytta reglage kan inte se om det är ett äldre, ”osynkroniserat” system eller ett som monterats efter det att överenskommelsen trätt i kraft.

– Det kommer inte att märkas ut men på sikt hoppas vi ju att det ska kunna bli en ISO-standard, säger Björn Bäckström.

– Det tar oerhört lång tid att göra en standard, det kräver samarbete på internationell nivå och vi nöjer oss därför tills vidare med en överenskommelse, säger Björn Bäckström.

Han tillägger dock att Sveriges initiativ på området väckt internationellt intresse.

– Vi har fått frågan från internationella ISO om vi inte kan leda revideringsarbetet när det gäller den internationella standarden 10968 om reglage i hytten.

Revideringen ska ske 2014 och eventuella ändringar träder därmed inte i kraft förrän tidigast 2017.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078