23948sdkhjf

Tvärtstopp i Mertainen

LKAB:s förberedelsearbete i den planerade gruvan i Mertainen måste avbrytas sedan Mark- och miljödomstolens deldom överklagats.
LKAB vill utöka produktionen från dagens 28 miljoner ton per år till 37 miljoner ton 2015, bland annat genom att öppna tre nya gruvor.

En av dessa, Gruvberget, är redan igång, en annan, det gamla dagbrottet i Leveäniemi, ska pumpas ur och verksamheten där ska enligt planen komma igång 2015.

Samma år var det tänkt att dagbrottet i Mertainen skulle producera 10-15 miljoner ton. Frågan är dock om den tidplanen kan hållas sedan Mark- och miljödomstolen i augusti meddelade att förberedelsearbetet, som LKAB kunde påbörja tack vare en deldom i början av juli, nu måste avbrytas sedan deldomen, som utfärdats i väntan på en slutgiltig miljödom, överklagats.

– Det är otroligt synd att detta arbete hindras, det fördröjer ett mycket bra projekt som ger arbetstillfällen till bygden och utvecklingsmöjligheter för LKAB. Vi har redovisat omfattande åtgärder för att minimera och kompensera den miljöpåverkan som sker och delar inte de överklagandes syn på verksamheten, säger Per-Erik Lindvall, direktör för teknik- och affärsutveckling på LKAB i ett pressmeddelande.

Överklagandet, som alltså lett till såkallad inhibition, avser ett myrområde mellan E10 och järnvägen mellan Svappavaara och Kiruna samt ett planerat gruvupplag i ett skogsområde som anses ha höga naturvärden.

LKAB å sin sida menar att det planerade gruvområdet inte ligger i ett Natura 2000-område, och uppger att man tänkt kompensera för gruvupplaget genom att skydda liknande skogsområden i närheten.

– Vi tycker inte att det här beslutet står i rimlig proportion till de positiva effekter som en gruvstart skulle innebära. Vi är tacksamma för den grundliga deldomen och den positiva bedömning som kom från Mark- och miljödomstolen och ser det som ett bra stöd för den fortsatta juridiska prövningen. Nu hoppas vi att den fortsatta processen ska gå så snabbt den kan så att vi kan leva upp till våra planer, säger Per-Erik Lindvall.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078