23948sdkhjf

Finsk sisu gör hus till grus

Nu kastar sig finska Avant in i det hårdföra rivningssegmentet. Först ut är en tvåtonspjäs där larver och bom kan köras simultant och där undervagnen kan köras även om maskinens övre del plockats bort, exempelvis inför och efter en transport.


Hösten 2007 levererade finska Finmac sin första rivningsrobot till en svensk kund. Den svenska representanten var Atmos som framför allt hade en annan finsk produkt i sitt sortiment – nämligen den lilla kompakta lastaren Avant.

För Finmac blev den fortsatta resan förhållandevis besvärlig. Redan efter några år valde man att avyttra demoleringsroboten till just Avant Tecno, ett företag som grundades 1991 och som sedan dess legat långt framme i utvecklingen av lastmaskiner i storlekar upp till två ton.

Som tidigare framgått i Leveranstidningen Entreprenad märktes kring 2010 en tydlig ambition att bredda det tidigare utbudet med redskap riktade till rivningsbranschen.

Förvärvet av Finmac kom som ett brev på posten och efter en rejäl översyn och redesign av maskinen visades den upp i sina nya gröna kläder på Bauma i våras under namnet Avant Robot 185. Enligt tillverkaren är det egentligen bara bommen och fjärrkontrollen som påminner om ursprungsmaskinen. Framför allt poängteras att man lyckats lösa de överhettningstendenser som den tidigare generationen då och då fick en del kritik för.

Konstruktörerna har strävat efter en låg tyngdpunkt och har placerat så stor del av vikten som det bara går under svängkransen för att ge bästa möjliga balans. Även huvuddelen av de hydrauliska och elektriska komponenterna har placerats lågt.

Utsatta och känsliga detaljer ska vara väl skyddade, huvudsakligen av kraftig plåt. Bommens cylindrar har försetts med ett skyddande skal av polykarbonat. Servicepunkter är väl samlade och lätt tillgängliga. Larvbanden ska också vara enkla att byta.

Maskinen väger in kring 1,8 ton och ska kunna klara verktyg på upp till 275 kg, vilket ger en arbetsvikt på strax över två ton. Fjärrmanövrering kan ske med antingen radiosignaler på avstånd upp till 300 meter eller kabel. Kraftkälla är en elmotor på 15 eller 18,5 kilowatt.

Vertikala räckvidden anges till 5,5 meter och horisontell räckvidd till 4,5 meter tack vare den teleskoperande och runtomsvängande bommen.

Trycket i hydraulsystemet anges till 250 bar och oljeflödet till högst 66 liter per minut.

På Maskinexpo var det den svenska publikens tur att bekanta sig med nykomlingen, men det var på håret att man missat den godbiten.

– Vi fick maskinen så sent som dagen innan mässan öppnade, berättar Rickard Wastesson hos den svenska generalagenten Nordfarm.

På lastarsidan har den nya R-serien redan presenterats i Leveranstidningen Entreprenad. De två nya modellerna har sin grund i två äldre modeller, men har tagits fram för maskinförare som föredrar att sitta längst bak på maskinen.

– Vi räknar inte med att maskinen kommer att konkurrera med våra äldre modeller. Vår bedömning är tvärtom att de kommer att locka till sig helt nya kundgrupper, säger Rickard Wastesson.

Helt ny är också modellen 640 som tagits fram för att ge mer fart och mer styrka till 600-serien. Den fyrcylindriga Kubota-dieseln på 37,5 hästkrafter ger en topphastighet på 22 km/tim, vilket är betydligt snabbare än övriga modeller i serien. I standardutrustningen ingår bland annat fjädrande sits, katalysator, 8-funktions joystick, snabbkoppling för hydraulik, frihjulskoppling, oljekylare för hydraulik och teleskoputskjut.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078