Lättfattlig information ökar säkerheten
Ett enkelt, men väl genomtänkt informationsblad ska bidra till färre olyckor med maskiner involverade i byggbranschen. Satsningen, som gjorts av maskinuthyrare och deras leverantörer tilldelades årets arbetsmiljöpris under mässan Byggmaskiner i Göteborg.
Olyckor med maskiner är, näst efter fallolyckor, de vanligast förekommande på byggarbetsplatserna. Oftast, för att inte säga alltid, är olyckorna helt onödiga och skulle kunna undvikas bara genom att användaren tar till sig relevant information.
Varje enskild maskin har sin särprägel med krav på kontroller, skötsel säkerhetsutrustning och handhavande. Varje maskin har också sina begränsningar med avseende på bland annat buller och framför allt vibrationer.
För att komma till rätta med ett av byggbranschens största problem gör därför maskinuthyrarna inom Swedish Rental Association, SRA, i samarbete med sina leverantörer och med visst ekonomiskt stöd från Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, en storsatsning för att ta fram relevant information för varje modell som finns för uthyrning.
– Målet är att varje unik maskinmodell, vid uthyrningen, ska åtföljas av ett informationsblad med personlig säkerhetsintroduktion, PSI. Hittills har ungefär 500 PSI-blad tagits fram som innehåller maskinfakta och information om säkert arbete, handhavande, skydd och ergonomi. Vi räknar med att färdigställa ungefär 2 000 skräddarsydda informationsblad innan årets slut, säger SRA:s kanslichef Leena Haabma Hintze.
– För att få största möjliga genomslag är det viktigt att projektet är branschgemensamt och baserat på ett standardiserat system. Vi har också jobbat mycket med formen för att bladet ska vara tydligt, överskådligt och lättanvänt. Effektivast är det om leverantören matar in alla PSI-data redan då en ny produkt lanseras på marknaden. Sedan är det upp till de byggföretag som hyr maskinerna att se till att användarna tillgodogör sig informationen. Vi räknar med att på det här sättet kunna minska skadorna väsentligt på både kort och lång sikt, säger Leena Haabma Hintze.
Enligt Johan Svedlund, ordförande i SRA och så kallad asset management-chef i Skanska Maskin, har branschen hittills pumpat in ungefär sju miljoner kronor i projektet. I praktiken är det föreningens medlemmar som stått för merparten även om SBUF är medfinansiär.
Projektet är fortfarande i en upptaktsfas och det finns några punkter som inte är helt lösta. Exempelvis hur informationen kommer att förmedlas. Ett sätt kan vara ett inplastat dokument som följer varje maskin, ett annat en inloggningskod till ett dokument på en server. Det finns också önskemål om att PSI-bladen ska vara tillgängliga för alla, inte bara för dem som finansierar projektet. Riktigt hur det ska lösas ekonomiskt är i skrivande stund inte klarlagt. Ytterligare en tanke är att bladen ska kunna användas redan innan en maskin hyrs för att användaren enkelt och överskådligt ska kunna jämföra olika maskiner.
Juryn för arbetsmiljöpriset uppskattade dock den satsning som gjorts så här långt och i motiveringen till utnämningen sägs bland annat:
”Som extra stöd i säkerhetsarbetet lanseras nu ett helt nytt hjälpmedel som fullt utbyggt med tillgänglighet för alla maskinanvändare kan bidra till väsentligt ökad säkerhet på byggarbetsplatserna. Det handlar om en branschgemensam satsning som på ett enkelt och överskådligt sätt ger den viktigaste informationen om varje enskild maskin.”
Juryn delade också ut ett energisparpris som gick till en lågenergibod från Jönköpingsföretaget Zenergy. Konstruerad med hjälp av en sandwichpanel och treglasfönster lovar tillverkaren, med stöd av mätningar från Statens Provningsanstalt en energiåtgång som är mindre än hälften av vad traditionella bodar förbrukar. Enligt tillverkaren är boden dessutom brandtestad, fukt- och mögelsäker samt stapelbar upp till tre våningar.
Enligt företaget har Zenergy lyckats kombinera beprövad teknik med nytänkande konstruktionslösningar och skapat en produkt som fungerar lika väl på egen hand som tillsammans med lösningar som redan finns på marknaden.
I ett avseende innebar årets Byggmaskiner en återgång till rötterna.
– Vi har länge kört parallellt med den mer materialinriktade Scanbygg som vi nu kopplat bort igen. Det innebär att besöksantalet minskat något, men besökarna har varit av väldigt bra kvalitet, säger den nyblivne mässgeneralen Anki Fagerström som är nummer tre i ordningen i den funktionen sedan förra mässan 2011.
– Vi tycker att utställningen varit bra i formatet även om vi saknat vissa utställargrupper som handverktyg och skyddskläder. Vi hoppas att vi kan växa inom de segmenten till nästa gång. Även fordonssidan kan bli större och vi vill också ha tillbaka Power Tool Street. Årets upplaga är en omstart. Nu ser vi med vårt nya team fram mot 2015, säger Anki Fagerström.
Sammantaget lockade Byggmaskiner ungefär 90 utställare, något färre än 2011, medan besöksantalet sjönk från drygt 12 500 registrerade besökare till drygt 6 100.