23948sdkhjf

Koppargruvan i Kankberg återföds som guldgruva

Boliden lägger nästan en halv miljard på att sparka i gång den nya gruvan i Kankberg. Tanken är att gruvan – som blir företagets femte guldgruva genom tiderna – ska leverera 1,1 ton guld per år.

Kankbergsgruvan, knappt en mil utanför Boliden, som i sin tur ligger några mil väster om Skellefteå, återuppstår för andra gången. Gruvan började som dagbrott på 1960-talet, mellan 1966 och 1969 bröt man framförallt zink och koppar här.

– Guld fanns också, men bara som en biprodukt, säger Peter Bergman, gruvchef i Boliden Kankberg.

Efter nära 20 års stillestånd väcktes verksamheten till liv igen 1987. Den här gången höll gruvan ut i tio år innan den stängdes igen 1997.

Redan innan gruvan föll i ny Törnrosasömn hade man dock vädrat guld.

– 1995 hittade man indikationer på en mineralisering, berättar Peter Bergman.

Fyndigheten fanns 1,5 kilometer söder om det gamla brottet och samtidigt som gruvan stängdes ner började man nosa närmare i backen.

– En 1,2 kilometer lång tunnel drevs och totalt har man prospekteringsborrat i fem omgångar totalt 50 000 meter för att identifiera malmkroppen, säger Peter Bergman.

Mellan 310 och 570 meter ner i marken fann man en malmkropp som innehöll guld.

– Men mineraliseringen är inte avgränsad vare sig uppåt eller neråt, och den kan alltså finnas både djupare ner och längre upp, förklarar Peter Bergman.

Boliden beslutade sig för att fyndet var ett fullgott skäl för att göra sig besväret att ta upp gruvan ur malpåsen igen – nu som guldgruva. Enligt dagens beräkningar rymmer Kankbergsgruvan en malmreserv på 3,1 miljoner ton, varje ton beräknas innehålla 4,1 gram guld och 186 gram tellur och företaget räknar med att Kankbergsgruvan ska leverera 1 150 kg guld och 41 ton tellur per år.

Vidare undersökningar pågår dock för att utreda exakt var guldmalmen tar slut.

– Enligt våra prognoser ska malmen räcka till 2021, men det kan bli längre beroende på vad vi hittar, säger Peter Bergman.

Efter att ha inhämtat behövliga tillstånd beslutade Boliden i mars 2011 att lägga totalt 475 miljoner kronor på att starta om gruvan med allt vad det innebär samt bygga om anrikningsverket i Boliden för att klara även tellurutvinning.

Förberedelsearbetet tog sin början i maj 2011 på en övergiven och bortglömd plats där det inte var många av de gamla faciliteterna som kunde tas i anspråk.

– Vi har kunnat använda det gamla tilluftsschaktet under byggtiden, vi har också använt den gamla rampen ner till 270-metersnivån, det är allt, säger Peter Bergman.

Man började alltså om nästan från noll och lät 400-metersnivån bli hjärtat i anläggningen. Här har man byggt en verkstad som ska rymma fyra fullstora gruvmaskiner samtidigt. Oljebodar samt spol- och svetshallar har byggts i anslutning till verkstaden och 400-metersnivån rymmer också matsal, kontor med mera.

– Vi har också byggt sprängämnesförråd på 380 meters djup, säger Peter Bergman.

Två olika rampsystem har byggts.

– Vi har totalt sprängt ut cirka 2 000 ortmeter utöver de gamla ramper som fanns kvar, säger Peter Bergman.

Två lokala rampsystem, ett tilluftsschakt, en ny fläktstation samt en värmepanna 430 meter under marken har också uppförts.

– Just nu håller vi på att borra ett frånluftsschakt, säger Peter Bergman.

För att kunna utvinna telluret har man dessutom tvingats bygga om anrikningsverket i Boliden.

– Det befintliga cyanidlakverket har genomgått mindre modifikationer så att man kan använda även varmlakning, telluret ska utvinnas med en helt ny metod, ett eget patent som Boliden tagit fram, säger Peter Bergman.

Förberedelsearbetet skulle enligt planen vara klart redan i sommar.

– Det har blivit lite försenat, det var en del leveranser som sinkade oss, men nu räknar vi med att vara klara i september, säger Peter Bergman.

Produktionen kunde trots detta sparkas igång redan i januari.

– Produktionen har inte påverkats alls, vi har börjat producera, men i mindre skala. Efter semestern ska vi köra igång på allvar, säger Peter Bergman.

Produktionen påbörjades 432 meter ner och sker medelst igensättningsbrytning. Metoden innebär att man först bryter sig neråt en nivå, sedan fyller igen det uppbrutna området med gråberg och därefter fäller ner taket, för att därefter jobba sig uppåt i gruvan.

– Vi tar sex meters skivor i taget, säger Peter Bergman.

– Metoden lämpar sig för gruvor där malmkroppen är liten och där det är svårborrat.

Han tillägger att Bolidens underjordsgruvor främst arbetar med olika former av igensättningsbrytning.

– Då får man med sig så mycket malm som möjligt, det passar bra när det inte ska bli en så storskalig brytning där man får mer gråbergsinblandning.

I dag sker brytningen på två nivåer, 432 meter och 451 meter.

– Vi arbetar i olika ”linser” i samma malmkropp, säger Peter Bergman.

Planen är att fortsätta driva ramper ner till 570-metersnivån.

– Gruvans botten befinner sig i dag på 470 meters djup både i norr och i söder och enligt vår produktplan ska ramperna förlängas så att malmkroppen 2021 är helt uppbruten mellan 310 meter och 570 meter, säger Peter Bergman.

Boliden har totalt 66 egna arbetare på plats i Kankberg. Det tog lite tid att rekrytera, intresset var nästan lite för stort.

– Vi satte in en annons om att vi sökte 50 arbetare och fick drygt tusen ansökningar, säger Peter Bergman.

Drygt 400 intervjuer senare kunde man anställa 50 utvalda och noggrant skärskådade blivande gruvarbetare.

– Vi har fått tag i jäkligt bra personal, det som behövs är rätt inställning, rätt utbildning och rätt kompetens och även om många är unga och saknar erfarenhet av gruvarbete gör det inget eftersom vi kunnat utbilda dem själva.

De nybakade gruvarbetarna får pinfärsk utrustning att jobba med. Fyra Atlas Copco borriggar, två bultriggar, två betongsprutor (Jama), två skrotare (Jama), två laddutrustningar från Forcit, monterade på fordon av märket Normet samt två betongblandare har inhandlats.

– Vi har också några hjullastare, en lastbil samt flera pickuper, säger Peter Bergman.

Den brutna malmen ska transporteras från Kankberg till anrikningsverket i Boliden, åtta kilometer därifrån.

– Vi har inte byggt några nya vägar, men rätat ut en väldigt brant och tvär kurva, totalt har vi byggt ungefär 1,5 kilometer ny väg, säger Peter Bergman.

Han räknar med att det årligen blir totalt 400 000 ton malm, det vill säga 8 000 lastbilslass, som ska köras på den befintliga vägen.

– Den ska få sätta sig och vara med om ett tjälfall, sedan belägger vi den troligen nästa år, säger Peter Bergman.

– Gör vi det nu blir det en dålig beläggning och vi använder hellre en bra grusväg än en dålig asfalterad väg.

2011 producerade Bolidens gruvor totalt 3,7 ton guld. Företaget saknade då en renodlad guldgruva, guldet kom i stället som en biprodukt vid koppar- och zinkbrytningen. Tack vare gruvan i Kankberg räknar man nu med att öka den totala guldproduktionen med 1,1 ton guld per år.

– Det är riktigt bra, säger Peter Bergman.

Han ser Kankbergruvan som ett välkommet tillskott i det gruvkluster som finns i norra Västerbotten.

– Hela området är en enda enhet, det är positivt.

Anrikningsverket i Boliden servar inte bara gruvan i Kankberg, en knapp mil därifrån, utan även gruvorna i Renström, två mil bort, och Kristineberg, tio mil bort. Dagbrotten i Maurliden ligger sju mil bort, och anrikas när de andra gruvornas produktion inte räcker för att hålla anrikningsverket fullt sysselsatt.

– Därför är det ingen risk att anrikningsverket inte har kapacitet att ta sig an även Kankberg, säger Peter Bergman.

Gruvans andra produkt tellur är en sällsynt halvmetall som används till exempel i solceller och olika legeringar. Efterfrågan styrs av priset, Boliden räknar dock med att de 41 ton tellur man väntas bryta i Kankberg ska bli en stabil produkt.

– Med en världsmarknad på totalt 500-600 ton blir vi en ganska stor leverantör, säger Peter Bergman.

Kankbergs första period varade i bara tre år, den andra i tio. Enligt Peter Bergman kan man denna tredje sväng slå rekordet.

– Gruvan räcker till 2021 – minst.

Kankberg är dessutom inte den enda nedlagda gruvan i regionen, och det kan bli aktuellt att återuppväcka fler åldrande anläggningar. Nära Kankberg finns till exempel dagbrottet i Åkullagruvan samt Åkulla Östra.

– Det finns totalt 30 gamla gruvor i området, och prospektering pågår ständigt, säger Peter Bergman.

Fotnot : Läs mer om hur den nya gruvan i Kankberg ska präglas av IT här. ————————————————————————————Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube!

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096