23948sdkhjf

Lätt ekipage väger tungt

Grund & Markplanering i Södertälje är ett av åtta åkerier som har fått uppdraget av NCC Ballast att köra efter en ny kravlista för gruskrossar i Stockholm och Uppsala län. Med tomvikten 11 570 kilo hävdar vd Jan-Olof Ullman att hans tre Daf anläggningsbilar är lättast, ett av flera ess.
Åkeriet med tolv anställda är NCC Ballasts minsta företag men är samtidigt den näst största leverantören vilket får räknas som en bra ekvation. För närvarande kör man enbart Daf och antalet fordon utökades från sju till tio när anbudet kom. Det blev känt innan jul, klubbades i januari och bilarna beställdes i februari. Men först den första veckan i maj anlände tre Daf 85 CF som ska köra på heltid NCC Ballast och kallas profilbilar.

– Chassit var klart i vecka 14 men påbyggarna är flaskhalsen.

De är Fordon & Maskinservice i Nykvarn samt BTS Truck & Equipment i Södertälje, som såg till att fordonen utrustades enligt NCCs kravlista. Jan-Olof Ullman har ger intryck av stor effektivitet och drar sig inte för att ta saker i egna händer.

– Jag skyndade på leveransen genom att åka över till Tyskland själv och hämta hem lastbilarna i München, därmed böt jag påbyggare av flaket. Tyskarna tog för lång tid på sig.

Jan-Olof Ullman har erfarenhet av Daf sedan 1998 då den första köptes in och det var en C 85. Han är övertygad om att anläggningsbilen ligger bra till bland de fem fabrikaten och räknar upp tekniska egenskaper som talar för ett vinnande koncept. Av de tre nya Dafarna väger en 11 570 kilo och två 11 555 kilo.

– Dafarna är lättast, säger Jan-Olof Ullman. Bidrar till att minska vikten är flaken bestående av tunnare Hardox.

Litet axelavstånd gör också sitt till menar han.

– Daf har ett axelavstånd på 4,20 istället för det normala 4,30. Daf har längre mellan andra och tredje axeln vilket ger samma kapacitet som en bil som har 4,30 meters längd i hjulbasen, hävdar han.

En smalare bil leder till att det går att svänga bättre.

– En decimeter extra i hjulbasen ger en stor fördel i svängradie. Det går nästintill att lyfta sista axeln trots fullt lass.

Bilarna kan för bärighetsklass 1 lasta 14 ton och för bärighetsklass 11,5 ton. NCCs krav är att de ska lasta mellan 12-13 ton.

– Det ger runt ett tons marginal för oss.

Att Jan-Olof Ullmans val föll på Daf beror också på andra orsaker.

– In- och utsteget är bra, dessutom har fordonen hög markfrigång liksom bekväm hytt.

Modern fordonspark är det som gäller där åldersgränsen dras vid 2009.

– De uppfyller euro 5. Företaget har nyligen genomgått miljöcertifiering ISO 14001.

En Daf 195 från 2001 står på gården.

– Det är en reservhistoria att stötta med. För i vår service ingår att alltid vara beredd att rycka ut och därför finns alltid en trotjänare tillgänglig, säger Jan-Olof Ullman.

Och den som rycker ut det är han själv. Det har behövts bland de omfattande uppdragen under våren. Exempelvis har kvarteret Vallgossen utfört en stor schakt när Stockholms sjukhem bygger ut och under tre månaders tid hade företaget 13-17 bilar på plats varje dag.

Jan-Olof Ullman noterar dock att första halvan av 2012 varit lugnare jämfört med 2011. Men han ser inte det minsta bekymrad ut.

– Mycket ska igång till hösten exempelvis Förbifart Stockholm, ett bussgarage i Katarinaberget. Ja, det är hur många stora jobb som helst på gång.

Grund & Markplanering har AAA-rating och placerade sig förra året på 52:a plats i Dagens Industris utdelning av gasellpris när 3 000 företag deltog. Företaget har vuxit från fyra miljoner 2005 till 14 miljoner 2011 och 20 miljoner förra året.

Som hjälpredor plockas underhuggare som Grundemarks Schakt & Transport i Grödinge, SA Gustavsson i Nykvarn och Bäckström Stockholm in.

– Vissa företags nyckelpersoner har man en tajt kontakt med och det är personkemin som räknas, säger Jan-Olof Ullman.

Vad konkurrerar ni med?

– God service och bra personal. Åkeriet är inte anslutet till någon lastbilscentral utan det är på mig det hänger, säger Jan-Olof Ullman.

– Jag kan delegera mycket eftersom mina chaufförer är självgående och tar många egna beslut.

Han tror att personalen trivs på företaget och anledningen är att klimatet på företaget är gott. Chaufförerna där de äldsta är födda 1952 och den yngsta 1985 får exempelvis vara lediga när de vill. I gengäld ställer de upp när det behövs. De är duktiga mekaniker, smörjer och sköter fordonen. Moroten då? Förutom den rent sociala biten så är det högre lön.

Någon nyordning inför framtiden? Jo det visar sig att kursen kommer att styras mot en annan riktning.

– Ja, inga fler bilar, däremot kommer vi att börja satsa på grävmaskiner som ett komplement till verksamheten.

Tanken är att där det står en maskin, står i regel en bil.

– Därmed har vi hela konceptet och blir mer kompletta.

Till att börja med blir det en mjukstart och en lånemaskin. Den hjulburna och miljöcertifierade Volvogrävaren EW 160 lånas in från Torparens Entreprenad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078