Litet projekt med stort socialt värde
Bättre tennisbanor utomhus kan ha stor social betydelse. Peab i Göteborg har därför startat ett pilotprojekt tillsammans med lokala aktörer för att rusta upp tennisbanan i Hammarkullen.
Mer än en halv miljon svenskar lär spela tennis regelbundet. Det skulle kunna vara än fler om de uppskattningsvis 3 600 utetennisbanor som finns i Sverige rustades upp.
– Det här är samhällsbyggande i praktiken och så klart kan även ett litet projekt ha stor social betydelse. Många tennisbanor i miljonprogrammen behöver upprustning och här kan vi bidra för att göra nytta lokalt och ge unga killar och tjejer en möjlighet till sysselsättning, inte minst under sommarlovet, säger Mattias Gustafson, regionchef på Peab.
Hammarkullen byggdes 1968-70 som en del i miljonprogrammet och i likhet med många andra samtida bostadsområden anlades även en tennisbana. I likhet med många andra liknande satsningar har dock anläggningen förfallit med åren, och därmed tappat sitt värde som en möjlighet för många unga att komma i kontakt med idrottsrörelsen.
– Vi har genomfört en stor upprustning av Hammarkullen och gett hela området ett helt nytt ansikte. När möjligheterna till samarbete kring tennisbanan kom välkomnade vi det som en naturlig del i vår ungdomssatsning och en chans att ge banan nytt liv, säger Rafael Lavicki, förvaltare på Bostadsbolaget.
Peab har bland annat åtagit sig att måla om, restaurera staketen och göra nya infästningar för nätet.
– Här finns gott om betongväggar och garageportar att nöta backhand emot, men det är först med en riktig bana som man kan spela matcher med kompisar och verkligen få en chans att utvecklas, säger Martin Stigh, ansvarig för Tennis Göteborg.
Som enskilt projekt är inte satsningen stor, men om liknande åtgärder genomfördes på dåligt underhållna tennisbanor runt om i landet är det troligt att vinsterna för såväl enskilda individer som samhälle kan nå oanade höjder både ekonomiskt och socialt.