23948sdkhjf

Storstädning på sex hjul

38 ramstyrda Volvodumprar har spelat stor roll vid saneringen efter ett gigantiskt utsläpp av flygaskebaserad slurry från en kraftanläggning utanför Kingston i Tennessee.


Två dagar innan julafton 2008 fick boende i Roane County, nära Kingston i Tennesse, en tidig julklapp som man helst avstått från. Många vaknade under natten på grund av ett kraftigt buller som visade sig komma från 4,2 miljoner kubikmeter av en svart sörja som sprängt sina vallar vid det närbelägna kolkraftverket.

Den flytande massan täckte snart ett landområde på 1,2 kvadratkilometer med ett skikt som var ända upp till 1,8 meter högt. Det grå, trögflytande slammet spreds i första hand över naturområden, men drabbade även 42 bostadsfastigheter, varav ett hus till och med slets loss från grunden. Boende i 22 fastigheter evakuerades, men inga skador på människor inrapporterades. Däremot fälldes träd samtidigt som en hel del infrastruktur förstördes, däribland järnvägsspår, vägar och ledningar för gas och elektricitet. Massan fick hjälp att spridas av floder och mindre vattendrag, vilket också slog hårt mot fiskbeståndet och händelsen beskrivs som det största utsläppet av slam i USA:s historia.

Källan till utsläppet var ett koleldat kraftverk som förser mer än 700 000 människor med elektricitet. Varje dag används mer än 140 000 ton kol och kvar blir enorma mängder aska som bland annat förvaras i flytande form i den damm som brast. Enligt kraftbolaget var det kraftigt regnande några dagar innan dammen brast som förorsakade hela katastrofen. En konsekvens av olyckan är att man i dag övergått från våtlagring till torrlagring av flygaskan.

Kraftverket ligger på en halvö som bildas där Emory River och Clinch River möts och inledningsvis fokuserades insatserna på att bromsa vattenflödet för att förhindra att slammet spreds ännu längre med hjälp av vattnet. Bland med hjälp av sten som tippades i vattnet.

Redan från början betraktades händelsen visserligen som en miljökatastrof, men bedömningen var att det inte skulle ta mer än fyra till sex veckor att återställa naturen.

Efter ett halvår konstaterades att bedömningen varit minst sagt optimistisk. Inte mer än tre procent av massorna hade då tagits om hand och dagens prognos är, även om mycket har återställts, att saneringsarbetet kommer att fortsätta i varje fall en bit in i 2014. I takt med att tiden för färdigställandet skjutits fram har också kostnadskalkylen förändrats. Och mycket tyder på att prislappen kommer att hamna kring miljardstrecket – i dollar, enligt kraftbolaget Tennessee Valley Authority, TVA.

4,2 miljoner kubikmeter slam låter inte flytta på sig i en handvändning, inte ens om det först får torka en del så man åtminstone inte behöver transportera så mycket vatten. Transporterna har dock blivit något av en fullträff för Volvos återförsäljare ASC Construction.

– Tidigare fanns här utrustning från många leverantörer, men efter hand har nästan alla ersatts med dumprar från Volvo. De maskiner vi har på plats nu har visat sig vara väldigt väl lämpade för sitt arbete, säger David Parker, kundkontoansvarig på ASC Construction.

De 38 Volvodumprar som snurrar på saneringsområdet har verksamt bidragit till att delar av naturen återfått sin forna skönhet även om mycket återstår under de två år som återstår tills även de sista spåren av miljökatastrofen är bortstädade. Men då ska de närboende åtminstone ha fått en liten bonus för flera års elände.

– Vi ska inte bara återställa området, vi ska göra det bättre än det var före utsläppet. Bland annat planerar vi för parker och gångstråk liksom planer för baseboll och fotboll, säger Tim Russ, TVA:s operativa chef för saneringen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078