Hamn får vildmarken att vibrera
Mitt i busksnåren utmed Nynäshamnskusten brummar en enda grävmaskin. Geomind har med hjälp av Hercules Grundläggning uppdraget att fastställa hur markytan påverkas av Sveriges för närvarande största hamnprojekt på gång.
– Byggandet av hamnen är minsta problemet Vi räknar med en byggtid på tre år, halva tiden jämfört med processen att få igenom bygget, sex år.
Nyligen kom beskedet från Högsta Domstolen att planeringen av en hamn för hantering av container- och rorogods på Norvikudden i Nynäshamn kan fortsätta. Högsta domstolen valde att inte meddela prövningstillstånd för de överklaganden som kom efter den positiva domen för Norvikudden i Miljööverdomstolen i december 2010. Nu går ärendet tillbaka till Mark- och miljödomstolen för fastställande av villkor för hamnbygget och förhoppningsvis godkännande i den sista instansen innan byggstart. Dan Palmgren vill gärna framföra att sjöfart är det mest miljövänliga trafikslaget för att transportera gods, istället för på väg. Vid stålgrinden in till området finns en bild av hur det kommer att se ut när det är klart.
– Att träna på att låsa ordentligt är viktigt eftersom byggentreprenören kan bli skadeståndsskyldig om exempelvis hundägare vill ta sig in även om motorljud och borrande annonserar om vad som pågår, säger Dan Palmgren.
Vattenområdet direkt till höger efter ingången ska fyllas med sten för här ska den tilltänkta containerhamnen ligga. Bygget av containerhamnen utförs i samarbete med Nynäshamns kommun, Nynas (tidigare Nynäs Petroleum) och NCC som i direkt anslutning till hamnen ska etablera en logistik- och företagspark. Det finns runt 100 hektar som skulle kunna användas för detta. Men nu är här bara ett buskområde med skog i bakgrunden. När Stockholms Hamnar 1992 förvärvade Nynäshamns Hamn inköptes också det 50 hektar stora markområdet.
Tystnaden bryts av en Hitachi Zaxis 350 LCN försedd med en spontdrivare Movax som vibrerar ner en tolv meter lång pryl, spetsig och försedd med ståldubb. Syftet med att pryla är en förutsättning för att kunna installera vertikaldräner i området.
– Vertikaldränera är en känslig metod och kräver fri lera, säger Peter Leiner från Geomind, ett geotekniskt företag som skräddarsyr tekniska lösningar inom området.
Två lerkörtlar eller lerytor finns i området. I vissa områden har det borrats tätt och utförts en geoteknisk undersökning. Med utgångspunkt från denna data har Stockholms Hamnar ritat upp totalt 30-40 sektioner över hamnytan. Maskininsatserna svarar Herkules Grundläggning för. I hytten styr Björn Carlsson och utegubbe är Sergei Poliakov.
– Jag har tittat på sektionerna och sett att de gått från 0 till mäktighet i stenblock på vissa sträckor. Jag har valt ut sektioner där det förekommit större stenblock och där prylar vi för att se om vi kan ta oss förbi eller om det blir stopp, säger Peter Leiner.
Att fastställa de geotekniska förhållandena där containerhamnen ska anläggas innebär runt en veckas jobb för Herkules Grundläggning.
Hur ska en lerkörtel angripas? Peter Leiner förslår att borra ner dynamit och spränga bort leran. Men Dan Palmgren ställer sig tvekande till förslaget.
– Det blir risk för kväveutsläpp, i synnerhet känsligt med vattendrag så nära. Bestämmelser kring kväveutsläpp har skärpts, säger Dan Palmgren.
Behovet av sprängsten för utfyllnader beräknas vara cirka 2, 4 miljoner kubikmeter. Större delen av dessa massor fås från bergschakten på land eftersom två miljoner berg beräknas sprängas bort från området.
– Det lutar åt att gräva upp leran och fylla igen med bergmassor som vi tidigare har sprängt bort, då återvinner vi berg på plats och behöver inte frakta bort.
Leran kommer att fraktas bort men så nära som möjligt för att minimera koldioxidutsläpp.
När den nya hamnen står färdig kommer containertrafiken att flyttas hit från Frihamnen i Stockholm, och delar av den rullande godstrafiken kommer att flyttas från centrala Nynäshamn till Norvikudden. Går allt Stockholms Hamnars väg kan de första sprängningarna ske nästa sommar och muddringen dra igång i september. Då är hamnen klar 2015. Om inte, skjuts bygget framåt i tiden.