Snabbt gjort med lastbilskvarn
I stället för att baxa ut en stor anläggning till risnästet i skogen kan man sätta en kvar på flisbilen. Enligt Abab är det ett smidigt sätt att åstadkomma biobränsle av hög kvalitet.
Upplands Bro-företaget Allan Bruks AB, Abab, försöker täcka in hela produktionskedjan när det gäller biobränsle.
– Vi brinner för bioenergi, ler Kia Bruks Thyrén, marknadschef på Abab.
Inför Maskinexpo försökte man därför hitta de delar som kanske tilltalar entreprenadbranschen mest och tog därför bland annat med sig en lastbilsmonterad kvarn.
– Det finns flera lastbilsburna tuggar, men det här är den enda kvarnen, säger Kia Bruks Thyrén.
En kvarn klår i många fall en tugg, anser hon.
– Ska man behandla grot som kanske har en del föroreningar i sig får man byta kniv ofta i tuggen, med kvarnen är det inga bekymmer, man kan till och med mala rivningsvirke med metallföroreningar, det går också att krossa stubbar.
Abab nappade på idén när man insåg att många som är verksamma inom skogs- och entreprenadbranschen ville bredda sig.
– De har flisbilar, rätt kontakter och tillgång till materialet, men behövde kunna bearbeta det på plats.
Det är svårt att baxa ut en större anläggning ut i skogen, att sätta en kvarn på lastbilen ska göra det lättare att ta sig ut på mindre skogsbilvägar, krossa materialet som sedan får rinna ner från transportbandet rakt ner i en containerbil som sedan kör till närmaste värmeverk.
– Det är smidigt för mindre objekt, säger Kia Bruks Thyrén.
Kvarnen heter Abab 5800 och har bra precis ett år på nacken. Den drivs via lastbilens motor och föraren kan själv utföra jobbet utan assistans. Kvarnen har en svängbar utmatningstransportör och en utlastningshöjd på ungefär fem meter, den har också en hydrauliskt styrd deflektor. Inmatningsbredden är 122 cm och sållet beskrivs som kraftigt, likaså rotorn som har 16 fasta hammare.
Abab visade också en stjärnsikt från Neuenhauser.
– På många avfallsdeponier ligger det högar med material, kanske med sånt de ska använda för täckning. Men man kan inte köra det direkt till pannan eftersom det är förorenat, med sikten kan man sortera ut det finaste materialet och det som återstår är värdefullt bränsle.
Stjärnsikten ska sortera avfall, återvinningsmaterial samt biomassa. Enligt tillverkaren klarar standarddäcken 350-400 kubikmeter per timme beroende på vad man siktar, maskinen är konstruerad i moduler och ska snabbt och lätt kunna etableras. Stjärndäcken ska vara snabbt utbytbara, underhållet uppges vara enkelt och tack vare de långa utmatningstransportörerna ska man också kunna lagra stora volymer och därmed minska risken för att lastmaskinerna krockar.