Lagom varmt med ny maskin
Glöm lastbilar som lastar på för kall asfalt med ojämna mellanrum. En ny materialblandare som kontinuerligt förser asfaltläggaren med välblandade och rätt tempererade massor ska säkerställa ett gott resultat.
I Wirtgen Groups Maskinexpomonter trängdes nyheter från den fyra fabrikaten i familjen: Hamm, Wirtgen, Vögele och Kleeman.
För Vögeles del framstod en jättelik materialblandare som det kanske intressantaste nytillskottet.
– Den möjliggör asfaltering med homogenare blandning av materialet, det blir en kontaktlös asfaltering där utläggningen inte störs av lastbilar som ska docka i, förklarar Daniel Tegin, försäljningschef på Wirtgen Sweden AB.
Där man normalt har lastbilar som i skytteltrafik lastar ner het asfaltmassa i läggaren utgör materialblandaren en slags mellanstation. Lastbilen lastar i blandaren som kör bakom asfaltläggaren och via ett tranportband förser den med precis lagom mycket asfalt som dessutom är väl blandad och därmed jämn i temperaturen.
– Då blir det ett bättre resultat, något som kan vara viktigt inte minst med tanke på Trafikverkets bonuskrav, där man i efterhand skannar vägbanan och ger bonus för ett bra resultat, då är det bra med en homogenare medeltemperatur.
Materialblandaren fyller två funktioner, berättar Daniel Tegin.
– Den höjer kapaciteten på arbetsplatsen, är det en bred och stor väg kan det till exempel vara svårt att hinna få in massorna i tid. Men den förbättrar också resultatet eftersom massorna blandas bättre och medeltemperaturen blir bättre.
Eftersom materialet transporteras på band kan man också lägga massorna i ett tråg i asfaltläggaren.
– Grundmaskinen har elva tons kapacitet, med ett extra tråg kan man lägga i 20-24 ton till.
Materialblandaren har namnet MT-3000-2. Maskinen har funnits tidigare men det är först nu serieproduktionen för den svenska marknaden kommit igång, förklarar Daniel Tegin.
– Vi har levererat tre i år men behovet blir allt större.
Wirtgen hade också ett gäng nya fräsar på plats på Maskinexpo. En nyhet här var att några av dem försetts med steg IIIB-motorer.
– De modeller som har ett ”i” i modellnamnet har fått de nya motorerna, det gäller till exempel enmetersfräsen och tvåmetersfräsen.
Tvåmetersfräsen har dessutom försetts med två dieselmotorer.
– När man transporterar maskinen eller arbetar med lättare massor kan man använda en motor, när det blir tyngre kan man ta in även den andra, säger Daniel Tegin.
Tvåmetersfräsen utgör också en rätt ovanlig syn i Sverige – den har hytt som dessutom kan rotera runt sin egen axel
– Det är helt nytt för den svenska marknaden.
Två nya Hammvältar fanns också på plats på Stoxa.
– Hamm HD14 finns nu med hytt, det är inte så vanligt på läggare under fem ton, säger Daniel Tegin.
Hamm H18i har försetts med steg IIIB-motor.
– När man byter motor kräver den mer utrymme, det har därför blivit ett helt nytt chassi, säger Daniel Tegin.
Tack vare det nya chassit har sikten bakåt förbättrats uppger han.
– Alla servicepunkter har också samlats på en sida, maskinens front har också ändrats så att det inte tar i i uppförslut och det blir lättare att ta sig upp för sluttningar.
Maskinen är också förberedd för packningsdokumentationssystemet HCQ Navigation.
– Då kan man se var man har packat och hur mycket, data som kontoret sedan kan analysera.