Grävlastare tar sikte på miljökrav
En stolt Timo Huttunen, vd för Lännen, lät täckelsen falla för en världspremiär på Maskinexpo. För första gången visade företaget en maskin med steg IIIB-motor utanför fabriken. Premiärmodellen 8800i utlovas dessutom förbruka tio procent mindre bränsle än föregångarna.
Lundberg Hymas breddar utbudet av redskapsbärare med en fyratonsmodell, bland annat utrustad med lastavkännande hydraulik.
När Lännen nu tagit fram sin första modell anpassad till de skärpta miljökraven i steg IIIB har företaget passat på att utveckla maskinen även i andra avseenden, jämfört med 8800G som lanserades så sent som för tre år sedan. Max Kvickström, vd för Lännen Tractors AB, lyfter ändå fram den fyrcylindriga dieselmotorn på 4,9 liter som den viktigaste förändringen i den nya trettontonnaren.
– Den har mycket hög verkningsgrad och jag vågar säga att vår nya modell både är marknadens mest ekonomiska och starkaste grävlastare, säger Max Kvickström.
Commonrail-motorn från Sisu har effekten 118 kW (161 hästkrafter) vid 2 100 varv per minut och ett vridmoment som ökats till 708 Nm vid 1 500 varv, jämfört med föregångarens 696 Nm.
Andra förändringar är en ny ramkonstruktion, ett axelavstånd som ökats med tio centimeter och den pendlande midjan.
– Midjan har nu en svängvinkel på 42 grader och en pendlingshöjd på nästan 400 millimeter. Tillsammans med den förbättrade arbetshydrauliken innebär förändringarna bland annat att maskinens användbarhet blivit betydligt bättre, i synnerhet vid frontlastararbeten, säger Max Kvickström.
– Vi lanserar också 8600G Premium som vi räknar med ska kunna levereras i höst. Tack vare bland annat ny växellåda, omkonstruerad drivlina, förstärkta frontlastararmar och förbättrad arbetshydraulik är maskinen starkare, snabbare och har längre räckvidd än de tidigare 8600-modellerna. I praktiken är både lastaren och drivlinan hämtade från de större modellerna.
Enligt Max Kvickström kan den tvåväxlade ZF-växellådan med powershift manövreras under körningen, vilket gör nykomlingen smidigare och snabbare både på arbetsplatsen och under transportkörning.
– I och med att körtransmissionens utväxlingsförhållande har förändrats, har kontrollerbarheten av hastigheten på arbetsplatsen förbättrats. Även pumpen i arbetshydrauliken är större än tidigare, vilket gör att oljeflödet är högre. I kombination med de nya ventilerna från Sauer Danfoss och cambusstyrning innebär det snabbare och mer precisa rörelser.
– Maskinen mer mångsidig än sina föregångare, vilket också beror på att den elektroniska servostyrningen av arbetshydrauliken gör det enkelt att ställa in hastigheten för alla rörelser – inklusive grävaggregatets och frontlastarens – på fyra olika minnesplatser.
Dessutom har framkomligheten i svår terräng förbättrats med hjälp av större hjul och därmed ökad markfrigång.
Även den svenska delen av verksamheten – Lundberg Hymas – kunde presentera en nyhet i form av
4100Ls som ingår i företagets serie med smala och låga redskapsbärare, tänkta för arbetsplatser med begränsade fria ytor.
En målsättning har varit att ge föraren bra sikt framåt mot redskapet, vilket underlättas av det mittplacerade lastaggregatet som också utformats för att hålla redskapet så nära maskinens framaxel som det bara är möjligt. Genom att höja lyfttornet med 200 millimeter kan maskinen ändå jobba på 2,8 meters höjd.
– Det lastavkännande hydrauliksystemet gör det möjligt att använda redskap som kräver högt oljeflöde. I och med att flödet kan ställas in oberoende av hastigheten fungerar det alldeles utmärkt att använda exempelvis sopvalsar och sandspridare, säger Max Kvickström.
På mässan introducerade Lundberg Hymas även en personlift med 7,2 meters arbetshöjd och horisontell räckvidd på två meter. NLH 7.2 kan monteras i baklyften på företagets samtliga fem redskapsbärarmodeller.
Liften kan manövreras från korgen och är tack vare två leder på lyftarmarna enkel att flytta horisontellt.
– Vi förvärvade Lundberg Hymas delvis för att vi såg en potential på den finländska marknaden och försäljningen är på väg uppåt. Samtidigt börjar vi bearbeta Baltikum mer aktivt. Bland annat har vi haft leveranser till Tallinn. Vi ökar nu tillverkningskapaciteten i Skellefteå med en tredjedel, från sex till åtta maskiner per månad, säger Timo Huttunen.