23948sdkhjf

Laddad minigrävare

En 1,7 tons minigrävare dominerade EMS Groups synnerligen omfångsrika monter på Maskinexpo. Man behöver inte vara störst för att synas mest. Det kan räcka med att drivas helt och hållet med elektricitet.


För EMS Group har minigrävarna från Takeuchi varit en lyckad följeslagare i många år. Men även samarbetet med Hyundai har varit något av en lyckträff.

– Vi har sålt mer än 600 Hyundai-maskiner på sex år. Inte minst har den nuvarande 9-serien varit en stor framgång, säger Bertil Söderberg.

9-serien lanserades på Bauma för två år sedan och var då något försenad till produktion på grund av den turbulens som då slagit hårt mot den globala ekonomin. Den extra tiden användes dock väl med omfattande testkörningar hos användare, vars erfarenheter kunde utnyttjas för de justeringar som behövdes.

På Bauma stod det också klart att den koreanska tillverkaren började ägna mer intresse för gruvindustrin och det har varit en markant dragning mot större maskiner – både hjullastare och grävmaskiner. På årets Intermat presenterades exempelvis en 120 tons bandgrävare som är den hittills största pjäsen i produktprogrammet.

De stora gula maskinerna till trots drogs flertalet blickar i montern till Takeuchis 1,7-tonnare TB117e där e står för elektrisk. Den japanska tillverkaren beskriver maskinen, som lanserades på Conexpo förra året, som världens första helt elektriska, hydrauliska grävmaskin.

Inte minst frapperas betraktaren över hur pass litet lithium-jonbatteriet är. Detta till trots utlovas maskinen klara sex timmars oavbrutet arbete på en laddning som ska ta mellan sex och tolv timmar beroende på varifrån kraften hämtas. En laddare finns för övrigt med i maskinen. Föraren kan hela tiden ha kontroll över hur mycket kraft som återstår via en digital display. Om en kraftkälla finns tillgänglig nära maskinen finns också möjligheten att förse den med ström under arbetets gång.

Maskinen ska kunna användas även när regnet öser när. Enligt tillverkaren är den helt säkrad och motståndskraftig mot väta.

– Maskinen är perfekt i miljöer där det pågår verksamhet, exempelvis i köpcentra eller sjukhus. Den släpper inte ut några avgaser, den är tyst och den vibrerar inte, säger Bertil Söderberg.

Ändå ska den, enligt tillverkaren, klara såväl gräv- som demoleringsjobb likvärdiga med en konventionell grävare av samma storlek. Dessutom ökar smidigheten genom att maskinen är breddbar i intervallet 980-1 300 millimeter.

Utöver miljövinsten lovar tillverkaren att underhålls – och driftkostnaderna är upp till 80 procent lägre än för en konventionell grävare. Bland annat för att behovet av exempelvis diesel, bränslefilter, motorolja och oljefilter elimineras.

– Jag vill gärna lyfta fram vår ”smålänning” också. Det är en avskalad teleskoplastare från Dieci där vi plockat bort flertalet finesser och erbjuder en funktionell och praktisk basmaskin till ett pris som ligger en bra bit under en normalutrustad maskin, säger Bertil Söderberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08