Höglyftare med kraft i armarna
Efter ett års projektarbete blev det världspremiär på Maskinexpo för en höglyftande materialhanterare som tagits fram av Caterpillar i samarbete med franska Demlone. Med kapacitet att lyfta tio ton till sex meters höjd är målgruppen virkesterminaler.
– Inte minst i Sverige blir det fler och fler terminaler i takt med att järnvägen får en ökad funktion som godstransportör. Eftersom lagringsytorna ofta är begränsade är det viktigt att få plats med så mycket som möjligt på den yta som står till buds. Därför efterlyses möjligheten att kunna lyfta högt och gärna tungt för att minska tiden för lastning och lossning, säger Kristian Johansson, produktansvarig på Pon Equipment.
Caterpillar tog sig an utmaningen att skapa en maskin som lyfter tyngre och framför allt högre än konkurrenterna och samarbetspartnern var given.
– Sedan 2009 har vi samarbetat med Demlone om demoleringsutrustning och har tagit fram maskiner i storlekar från 30 till 100 ton. Därför var det naturligt med ett samarbete även i det här avseendet, säger Caterpillars regionchef Kurt G Thiel.
Basmaskin är Caterpillars spakstyrda hjullastare 980K som kompletterats med aggregat och redskap som utvecklats av Demlone. Den största gripen har en största öppning på 3,9 meter och ska klara att hantera ungefär 5,5 meter långa stockar utan att stabilitet och manöverförmåga blir lidande. Maskinen har därutöver utrustats med en motvikt på tre ton och hydraulik samt förstärkt transmission som anpassats till det mycket tunga arbetet.
Det så kallade ride control-systemet ska säkerställa att förflyttning sker mjukt oavsett last och oavsett underlag.
Totalvikten hamnar kring 40 ton och drivkälla är en steg IIIB-anpassad Cat-motor på 369 hästkrafter.
– Projektstarten var så sent som för ett år sedan och nu står vi här med en färdig maskin som kommer att marknadsföras som Demlone DLH100k – alltså inte som Caterpillar. Vid garantifrågor är det vi som står för aggregatet och Caterpillar för själva maskinen, säger Olivier Dreniaud, försäljningschef på Demlone.
Kristian Johansson räknar med att kunna börja kontinuerlig demonstrationsverksamhet i juli och att serieproduktionen ska komma igång i september.
– Det är en väldigt speciell produkt som är framtagen främst för den skandinaviska marknaden. Jag gissar att världsmarknaden består av ungefär 80 maskiner per år, varav Sverige skulle kunna ta 45-50, säger Kristian Johansson.