23948sdkhjf

Lagstifta mot bluffakturor

Nej, är det något en maskinentreprenörs vikarie inte får göra så är det attestera fakturor. Utifrån svaren på vår webb råder 100 procent enad front inför bluffakturornas blomstring. Lars Nyqvist Entreprenadmaskiner i Knivsta efterlyser lagstiftning för att få slut på gisslet.


Ännu verkar det vara långt kvar till lagar mot blufföretag även om frågan var uppe i riksdagens civilutskott under våren och Svensk Handel, Svenskt Näringsliv och Företagarna ställde sig frågan vad konsekvenserna skulle bli av till exempel begränsad ångerrätt vid telefonförsäljning. Det Leveranstidningen Entreprenad undrade på webben var: Har ditt företag garderat sig mot bluffakturor? Stefan Lindberg är vd för Binab i Uppsala med 13 anställda som har ett stort urval maskiner, varav fyra väghyvlar. Han räknar med att riskperioden löper från maj ända fram till oktober.

– Antingen är det jag eller vår kontorist Marika Skogehall som attesterar. Någon av oss två ska alltid finnas på plats. Så vi går omlott i semestertid. Hur många bluffakturor har det som mest kommit in till företaget?

– Något år fick vi ända upp till åtta, tio stycken.

Han är tacksam över att företaget sluppit driva processer och välkomnar en lagstiftning inom området.

Hesselberg Maskin med kontor i Göteborg och på Gotland har 30 anställda. Generalagenten för Komatsu i Sverige har också rutinen dubbelattestering för alla fakturor. Ekonomiassistenten Pernilla Sjöö berättar att två personer alltid måste attestera, varav en är respektive avdelningschef.

– Upptäcker inte den ena, upptäcker den andra. Det gör att vi har bra koll på inkomna fakturor.

– Vidare ska det finnas referens på fakturan för att vi ska ta den på allvar, något som är bra att ta fasta på om frågetecken dyker upp, säger Pernilla Sjöö.

Ensamföretagaren Lars Nyqvist har samlat en hel pärm med bluffakturor, skörden efter 40 år i branschen. Vdn för Lars Nyqvist Entreprenadmaskiner i Knivsta utför med fem maskiner i stallet fortfarande flera uppdrag trots pensionering. Lars Nyqvist har tagit kopior innan samtliga fakturor skickats tillbaka och därefter polisanmält varenda en. Han noterar att lurendrejeriet har växlat ansikte genom åren.

– Riktigt fart tog bluffakturorna med försäljning av rengöringsmedel för maskinerna. Fastän ingen beställning gjorts blev det leverans. Så jag fick skicka tillbaka. Sedan handlade många telefonsamtal om medverkan i olika kataloger förvillande lika gula sidorna och din del.

Nu tycker han det är dags att ta tag i problemet en gång för alla genom ny lagstiftning.

– Småskuttar som det finns många av i vår bransch är särskilt utsatta för de är mer upptagna och saknar resurser. Och i rollen som företagare saknar de skydd, har ingen ångerrätt och kan inte stödja sig på konsumentköplagen.

– De lurande lymlarna borde stoppas för de är ett riktigt plågoris, säger Lars Nyqvist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109