Större hål är nästa mål
Få vågar sig på mer än ett par decimeter breda hål när det ska borras i jorden. Atlas Copco drämmer till med betydligt större visioner. – Vi vill pusha för 1,2 metershål, säger Niclas Tidström, som ser metoden som ett bra alternativ till slagna pålar.
Atlas Copcos största jordborraggregat i Symmetrixserien är 1 220 mm i diameter. Företaget har haft produkten i sitt utbud i ett par år, men på årets Maskinexpo valde man att lyfta fram den lite extra.
– Vi vill att kunderna ska se att den finns, vi tycker att man ska borra större hål, förklarar Niclas Tidström, försäljningschef för grundläggningsutrustning på Atlas Copco Mining and Rock Excavation Technique Sweden.
Ett medvetet lobbyarbete pågår sedan länge från företagets sida.
– Vi har försökt uppmuntra konsulter och grundläggare att designa projekt där man går upp i diameter, förklarar Niclas Tidström.
Jordborrning används ofta när man ska borra för grundläggning. Det ska borras genom ovanjorden ner till berg där man sedan sätter bottenbärande pålar, fundament etcetera.
Med Atlas Copcos system borrar man ner piloten och backar sedan upp den.
– Men den yttre ringen sitter kvar där nere, sedan fylls röret, till exempel med armering och betong, säger Niclas Tidström.
Normalt borras hål i storleken 120-220 mm.
– Det kan bli något enstaka 400 men vi har under det senaste året sett att det blir allt fler hål på 600 och 800 mm, vi märker också att intresset under det senaste året gått mot större diametrar, för broar, kajer och hamnjobb kanske man borrar ända upp till 1 200 mm, därför vill vi visa att vi faktiskt har större grejer, säger Niclas Tidström
Med större hål kan man åstadkomma helt nya saker uppger han.
– Vi ser jordborrning som ett alternativ till slagna pålar. Då behöver man färre pålar eftersom man vet exakt var de hamnar och slipper ta några till för säkerhets skull.
Behövs det ännu större hål?
– Nej, man kan borra större men ofta blir det bättre om man använder sig av klusterborrning då, säger Niclas Tidström.