23948sdkhjf

Bu och bä för LKAB

Dagbrottsgruvan Gruvberget i Svappavaara kan inte öppnas och all verksamhet i gruvan upphör. Ett annat av dagbrotten i Svappavaarafältet har dock fått ett positivt besked.


Det går upp och det går ner, så även för ett stort företag som LKAB. På en och samma junidag fick företaget både en kalldusch och ett efterlängtat tillstånd när det gäller företagets tre planerade gruvor i det nya Svappavaarafältet, Leveäniemi, Mertainen och Gruvberget.

Till att börja med lät Högsta domstolen meddela att de inte tänker pröva LKAB:s överklagan av Miljödomstolens beslut som innebär att LKAB inte får tillstånd att bryta och förädla malm på platsen.

Enligt LKAB innebär beslutet inte att miljövillkoren underkänts, utan att man måste skaffa ett gemensamt miljötillstånd som täcker in både gruvverksamheten och malmförädlingen, detta trots att det redan förädlas malm på platsen och att denna verksamhet redan har ett tillstånd.

– Vi överklagade Miljööverdomstolens beslut därför att detta är oroande inför framtiden. Vi välkomnar en samlad bedömning av miljöpåverkan i sak, men att behöva miljöpröva befintliga verksamheter om och om igen ökar krånglet och minskar förutsägbarheten vid industriella nyinvesteringar. Nu behövs ett klargörande om denna nya praxis verkligen ligger i linje med de politiska ambitionerna bakom lagstiftningen, säger LKAB:s vd och koncernchef Lars-Eric Aaro i ett pressmeddelande.

Enligt LKAB innebär Högsta domstolens besked att miljöprövningsprocessen förlängs och att verksamheten vid den nyöppnade gruvan stoppas så att 100 arbetstillfällen försvinner, enligt LKAB handlar det om cirka 25 LKAB-anställda och ett 80-tal personer anställda av underentreprenörer .

– Facket, personal och underentreprenörer har meddelats och vi kommer omedelbart att vidta nödvändiga åtgärder, säger Lars-Eric Aaro .

Enligt LKAB kommer man att göra en omedelbar bedömning av vilka säkerhetsaspekter som måste beaktas, en plan för stängningen ska också lämnas in till Länsstyrelsen.

Eländiga besked för Gruvberget alltså, men för grannbrottet Leveäniemi ser det ljusare ut sedan Länsstyrelsen i Norrbotten givit LKAB tillstånd enligt miljöbalken att tömma dagbrottet, en viktig pusselbit om LKAB ska nå den planerade produktionskapaciteten på 37 miljoner ton järnmalmsprodukter 2015 och där man räknat med att de tre gruvorna i Svappavaarafältet ska stå för 35 procent.

– Beskedet om Leveäniemi är särskilt välkommet mot bakgrund av att brytningen i Gruvberget nu måste stoppas. Beslutet om tömning av Leveäniemi är en viktig pusselbit för att genomföra LKAB:s strategiska plan, säger Per-Erik Lindvall, LKAB:s direktör för teknik och affärsutveckling i ett pressmeddelande.

LKAB bedömer att Leveäniemis dagbrott rymmer 110 miljoner ton malm. Innan man kan börja bryta malmen krävs dock en ny miljöansökan och för att alls kunna bryta malm måste dagbrottet tömmas på 30 miljoner kubikmeter vatten, ett arbete man nu alltså fått tillstånd till och som beräknas ta ungefär två år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079