Snabba puckar på spåret
Det går inte riktigt som på räls för Rosenqvist Entreprenad. Ett stort projekt sköts till nästa år och ersätts med nya kortare uppdrag. – En kund kan ringa på fredagen och vill ha två maskiner och två banarbetare till en helt annan landsända på måndagen, säger maskinchef Per Bergström.
– Sanco–stickan använder vi annars mest vid buskröjning utmed spåren upp till Östersund och Kiruna, säger Per Bergström.
Vid SL:s depå i Bro utanför Stockholm byts kabelrännor som fått sig en omgång av maskiner i snösvängen. Något som beräknas ta cirka en vecka. Inom ett inhägnat område med låst grind har SL en uppställningsplats och verkstad för pendeltåg. Stefan Ahlström sitter vid spakarna i en Huddig grävlastare 1160D med rälsspårföljare påmonterade fram och bak. Han önskar han minst hade ögon i nacken också. Arbetskamraterna och banarbetarna Sverker Sundqvist och Magnus Brink justerar ju kabelrännorna utmed rälsen.
– Jag får kolla noga så att jag inte kör över dem, säger han.
Stefan Ahlströms jobb är att genom bortgrävning av grus frigöra kabelrännorna. Medarbetarna kan sedan lyfta bort de gamla rännorna. De ersätts av nya och ett lager ligger prydligt uppradat lite längre bort. Därför skiftar han mellan skopa och pallgaffel, dels gräva, dels hämta nya kabelrännor. Per Bergström berättar att en av utmaningarna med jobbet är att arbeta natt, cirka 20 procent av jobben utförs nattetid.
– Det beror ju på att det inte går några tåg på natten och då kan strömmen stängas av vilket möjliggör olika slags arbetsuppgifter.
Nuvarande trenden är att jobben blir kortare. Timuthyrning är vanligt.
– Korta puckar innebär mer stress. Det är svårare att styra jobben per timme. Med fast pris kan personalen
påverka resultatet inom de ramar vi fått, komma med nya idéer och uppslag, säger Per Bergström.
En veckas jobb för Rosenqvist Entreprenad är att byta ut tilltyglade kabelrännor vid SL:s depå i Bro.
En fördyrande omständighet är att dieselpriset under det senaste halvåret höjts. Entreprenader i det stora området Stockholm innebär mycket körsträckor då maskinerna körs till och från de olika jobben, särskilt då maskinerna körs i tvåskift. Entreprenadmaskiner, fastän de går i 50 kilometer i timmen får nu förtiden inte framföras på motorväg eller motortrafikled så det blir lite kringelkrokar också.
– Snart ska personalen gå en kurs i ecodriving och det kommer att sänka bränslekostnaderna, säger Per Bergström.
Ett sätt att öka effektiviteten och ta fler spårjobb är vassare maskiner. Företaget har köpt tre nya grävmaskiner Hydrema M1600C Rail, en kompakt specialmaskin för rälshjulskörning.
– Den kompakta övervagnen möjliggör arbete på bland annat dubbelspårig järnväg utan att störa tågtrafiken i det andra spåret. Den tunga motvikten ger stabilitet, säger Per Bergström.
Rälshjulen kan sättas på och demonteras varefter maskinen är klar för arbete utanför rälsen. I den specialanpassade maskinparken med 15 stora maskiner och en mängd olika redskap finns även spårgående grävmaskiner som Hydrema 1600 Rail, sju spårgående traktorgrävare Huddig 1160-1260, spårgående minigrävare TB 175, TB 135, TB 250, spårgående dumpers Hydrema 912 C, hjullastare Volvo L 120, Volvo L 90 D. Lastbil Scania 124 och olika slags spårgående trallor. Specialutrustningar för byte av spår är slipersläggare, befästningsutrustning och slipersbýtare. När maskinerna ska anpassas till järnväg är Rosenqvist Rail i Hudiksvall, som företaget tidigare tillhörde inte ett oväntat val. Företaget utvecklar, tillverkar och säljer maskiner, utrustning och metoder för byggnation och underhåll av järnvägar och ligger i Hudiksvall.
– Främst monterar företaget på rälshjul på maskinerna, säger Per Bergström.
Kontoret för Rosenqvist Entreprenads operativa del finns logiskt i Vallentuna utanför Stockholm eftersom det är många projekt på gång här. Vd och administration sitter i Hudiksvall. Företaget firade 2010 25 år. Inriktningen mot spårentreprenader började när Banverket bildades 1988. vilket ledde till större investeringar inom järnvägen.Då skapades förutsättningar att sysselsätta fler av maskinerna i direkta järnvägsarbeten. På den vägen fortsatte det fram till 1997 då Rosenqvist Entreprenad ägde ett 40-tal entreprenadmaskiner, varav cirka hälften sysselsattes på järnvägen. Då påbörjade Banverket en stor omorganisation, vilket ledde till att arbetsmängden för externa entreprenörer minskade. Företaget fick bekymmer med att sysselsätta alla maskiner och personal. Föregående vd:n, tillika grundaren av företaget, Anders Rosenqvist, tog kontakt med den lokala bankchefen. Han sa att det behövdes en rådgivare, vilket han hjälpte till med att ordna.
– En av de första sakerna rådgivaren gjorde, var att lära mig att säga nej och att kalkylera ordentligt vid anbud och inköp samt vikten av att företaget måste ha en tydlig vision och affärsidé, säger Anders Rosenqvist.
Därmed startade resan att renodla mot byggnation och underhåll av järnväg. Målet nåddes vid början av 2000-talet.