För stor administration i Svevia
Svevia har svårt att lyfta. Årets första kvartal visar en kraftigt minskad orderingång och ett fortsatt negativt rörelseresultat. En organisationsförändring är genomförd med uppsägningar i spåren.
– Rörelseresultatet uppgick till minus 111 miljoner kronor, varav 63 miljoner kronor avser omstruktureringskostnader i samband med uppsägning av 130 medarbetare, i huvudsak inom administrativa funktioner, säger Torbjörn Torell, vd och koncernchef i Svevia.
Torbjörn Torell sticker inte under stol med att ett primärt mål är att höja lönsamheten. Därför har ett internt utvecklingsprogram sjösatts under våren och bedömningen är att det arbetet kommer att fortgå i vart fall under nästa år.
– Viktiga delar i utvecklingsprogrammet är att stärka vår konkurrenskraft, sänka kostnaderna, effektivisera produktionen samt att förbättra successionen i företaget, säger Torbjörn Torell.
Här är den bantade administrationen en viktig del. Ett annat verktyg är ökad specialisering, vilket ska uppnås genom att de tidigare geografiskt indelade regionerna ersatts med nationella divisioner inom anläggnings- och driftverksamheten. Nya chefer är utsedda och den nya organisationen idriftsattes 1 april.
Med sig i bagaget har den delvis nya ledningen det faktum att orderingången för årets första kvartal minskade med 51 procent jämfört med samma period 2011. Orderstocken ligger kvar på praktiskt taget samma nivå som för ett år sedan, men har varit fallande de tre senaste kvartalen.
Koncernens nettoomsättning uppgick under första kvartalet till 1,4 miljarder kronor, en minskning med sex procent, jämfört med första kvartalet förra året. Anledningen är, enligt företagsledningen, att omsättningen inom anläggningsverksamheten i region syd sjunkit samtidigt som region väst drabbats av nedskrivningar i ett fåtal projekt.
Torbjörn Torell konstaterar dock att marknaden kommer att ligga kvar på en hög och stabil nivå. Bland annat kan han glädjas åt att driftmarknaden växer i takt med att kommuner i allt större utsträckning lägger ut sin egenregiverksamhet på entreprenad. Till det kommer skötsel av de statliga vägarna.
– Kommunernas totala kostnader för vägdrift och vägunderhåll uppgår, enligt Sveriges Kommuner och Landsting, till cirka sex miljarder kronor. Trafikverket beställer underhåll för knappt sju miljarder kronor per år, säger Torbjörn Torell.
Företaget hugger även på energirelaterade uppdrag och på anläggning av exempelvis tillfartsvägar och parkeringsplatser för bland annat varuhus och bensinstationer. Den stora potten finns dock hos staten.
– I regeringens nationella plan för infrastrukturåtgärder 2010-2021 planeras satsningar för 416 miljarder kronor i 2009 års priser. Satsningen innebär en ökning med 35 miljarder jämfört med tidigare plan, säger Torbjörn Torell som också konstaterar att det finns fler som slåss om jobben och att prisnivåerna därför är hårt pressade.