Återvinning på hawaiianska
Ute på öarna kan utbudet av varor och tjänster vara mer begränsat än på fastlandet. Det kan öka intresset för återvinning av såväl avfall som maskiner. På paradisön Oahu har det bland annat skapat arbete för hjullastare från Volvo.
Långt innan Hawaii blev den femtionde delstaten i USA var ögruppen väl känd i Sverige. Inte främst genom angreppet mot Pearl Harbor utan mer tack vare Yngve Stoor och hans smäktande Hawaiigitarr som förmedlade bilden av vajande palmer, inbjudande stränder och häftiga vågor för tuffa surfare.
Allt är dock inte bara semester och nöjen på de mytomspunna paradisöarna med sitt vulkaniska ursprung. Till och med något så självklart som avfallshantering och återvinning kan bli något av ett äventyr med de begränsade alternativ som står till buds på öarna.
Huvudstaden Honolulu är belägen på ön Oahu. Med sina 222 kvadratkilometer är Oahu den tredje största ön i delstaten och med en befolkning på närmare en miljon människor blir det en hel del avfall från hushåll och grönytor att hantera.
För Hawaiian Earth Products har det blivit något av en livsuppgift att se till att så mycket som möjligt av avfallet återförs till kretsloppet. Företagets två återvinningsstationer på ön sysselsätter ungefär 40 personer och ett 30-tal tunga maskiner, bland annat från Volvo, som sammantaget hanterar mer än en miljon ton avfall årligen. Avfall som i stor utsträckning omvandlas till exempelvis kompost och andra nyttigheter för grönytebranschen.
Förhållandena är lite annorlunda för arbetsmaskinerna än för de turister som ständigt dras till öarna. Det handlar vanligtvis om arbetsdagar på 16 timmar i miljöer som ofta är både heta och dammiga, men som stundtals också kan beskrivas som minst sagt kyliga.
– Vår första Volvo var en L220E hjullastare som vi verkligen körde hårt i mer än 14 000 timmar utan större bekymmer. Den har verkligen fallit oss i smaken så vi har köpt en till, berättar företagets operative chef Mark Cummings.
– Vi är lite isolerade ute på öarna och har inte samma möjligheter till val som på fastlandet. Det betyder bland annat att vi ständigt måste hålla våra maskiner i toppskick. När vår äldsta maskin började visa ålderskrämpor ställdes vi inför valet att köpa en ny – eller att genomföra en total ombyggnad.
För ett återvinningsföretag är det kanske naturligt att välja alternativet återanvändning. Följdriktigt finns ett strategiskt beslut att alltid välja återanvändning där så är möjligt även som alternativ till nyinköp av maskiner. Målet är att dubbla maskinernas livslängd jämfört med en traditionell hantering. Då blev det också en rejäl ombyggnad som väntade Volvon
– Kostnaden för ombyggnaden var gynnsam så vi satte maskinen på en båt till Seattle där ombyggnaden skulle ske. Uppgraderingen är den bästa vi hittills sett. Maskinen ser ut, låter och uppför sig som den gjorde när vi köpte den fabriksny 2004, säger Mark Cummings.
Företaget har även en återvinningsstation för betydligt tyngre material i södra Seattle på fastlandet. Även där spelar ett par Volvo-lastare – L70E – viktiga roller i sin hantering av mellan 500 och 1 000 ton bygg- och rivningsavfall varje dag.