Inget löfte från politiker lockar
Hela 80 procent av Leveranstidningen Entreprenads läsare anser att politiker står för oerhört mycket snack, men absolut ingen verkstad. Maskinentreprenören Jocke Fredriksson i Katrineholm efterlyser lärlingslöner.
Första maj är de stora löftenas dag. Har du sett eller hört något i löftessvärmen som kan underlätta för dig som företagare? Så löd frågan vi ställde på webben. Nej svarar ägaren Jocke Fredriksson på Jockes Kompaktmaskiner i Katrineholm med två anställda, däremot kan han själv komma med två förslag. För det första skulle minskad byråkrati underlätta vardagen. Det är frun som, får ta det krångliga eftersom hon är kontorist. Arbetsgivaravgiften slukar alltför mycket av företagets surt förvärvade pengar. Samtidigt gagnar det samhället att företagare vågar anställa.
– Lärlingslöner finns inte längre och det är synd för systemet med lärlingar är mycket bra. Min erfarenhet säger att det passar många unga teknikintresserade som vill lägga mindre tid på teoretisk utbildning och mer på praktiken. Det vore mycket bra om staten kunde betala en del av deras löner under tiden de lär upp sig. Samtidigt kan det kanske bidra till att arbetslösheten minskar.
– Arbetsgivaravgiften är en belastning och gör det svårt för oss företagare att nyrekrytera. Därför är detta en väg att gå.
För Thomas Olsson, vd för Gotlands Åkericentral i Visby där ett 40-tal åkerier ingår, finns det inget speciellt löfte på dagordningen han vill se infriat.
– Nej, för mig är dagarna jordnära, säger han nästan skämtsamt.
– Dagarna bara snurrar på. Att klona mig själv skulle vara den bästa hjälpen.
Richard Roos är ekonomichef för Sundahls Maskinaffär i Växjö. Han kan i dagsläget inte se något löfte till företagare med potential att förändra de villkor företagare arbetar under.
– Viktigast är det som händer i Europa och med euron. Eurons vara eller icke vara. Vi handlar stora mängder i euro så vi är mycket spända över vad som kommer att hända med valutan.
– Om inte utvecklingen av euron går vår väg utan åt skogen måste vi nog betala allihopa. Klart är att ett olyckligt scenario kommer att påverka vår verksamhet.
Richard Roos understryker att eurofrågan kan tyvärr inte svenska politiker påverka.
– Så det är bara att avvakta och se hur det går.
Maykol Monardez är vd för Arkimedes Rivteknik med 60 anställda i Skärholmen. Han snappade upp en viktig fråga fast inte från politikerhåll utan från Småföretagarnas Riksförbund. Förbundet kämpar för att få ner sjuklönen från två veckor till en vecka.
– För mig som företagare är det en stor utgift, som drabbbar hårdast när vi har minst inkomst.
Den tuffa förkylningsperioden brukar infalla i februari och att fem, sex anställda är borta samtidigt under två veckor är inte ovanligt de månaderna.
– Samtidigt har vårt företag sämst med jobb då, så det är en kamp att få ihop debet och kredit, säger Maykol Monardez.