23948sdkhjf

Sonnys dröm blev sann

När Sonny Strandberg var fem år gammal sprängde han en stereo efter att ha skruvat isär och satt ihop den igen. Tre år senare hade han lärt sig att laga en leksakscross. I dag är det äkta vara, som med brinnande passion renoveras och repareras i såväl hetta, kyla som regn och snö.
Bålsta. Det var vid åtta års ålder som Sonny Strandberg la händerna på en cross, en Kawasaki. Motorn fungerade inte men efter en helgs meckande hostade kraftkällan igång. Då och då blossar det upp en debatt om att utöka antalet lärlingsutbildningar vilket på sina håll sker. Skälet som brukar anges är att en teoretisk skola inte passar alla människor. Även om Sonny Strandberg utan problem klarar av fortbildningskurser så passar beskrivningen in på honom som hoppade av efter ett halvår på gymnasiets fordonstekniska linje. Fast skälet var egentligen att han var för duktig på praktik.

– Det var få fordon på gymnasiet att praktisera på så eftersom lärarna tyckte att jag redan kunde det här med hur maskiner fungerar skulle istället läsa teori för jämnan. Det stod jag inte ut med.

I stället påbörjade han en lärlingsutbildning inom svetsning hos Anton Johanssons Rostfria Verkstad i Uppsala.

– Jag lärde mig att svetsa och det har jag stor nytta av.

Men arbete inom fyra väggar från morgon till kväll gjorde att det började krypa i benen på honom.

– För mig var det jobbigt att stå still på ett och samma ställe, säger Sonny Strandberg.

Han fick kontakt med Johan Eriksson på Alsike Maskinservice i Knivsta i som gav knuffen i den riktning som skulle visa sig vara den rätta. Att bli egen företagare och han startade Strandbergs svets och maskinservice.

– Det fanns mycket svetsjobb så han behövde en bra svetsare.

Alsike Maskinservice i Knivsta var enda uppdragsgivaren.

– Det passade perfekt att bara fakturera och koncentrera sig på det roliga. Samtidigt veta att det fanns jobb.

Han svetsade specialkonstruktioner till grävmaskiner som grovsmide för skopor. Men löste även problem med hydraulik och elektronik åt grävmaskinister.

– Jag gick olika kurser för att lära mig.

Samtidigt började barndomskompisen Magnus von Dahn som servicetekniker på Fredheim Maskin i Bålsta och kunde inte längre utföra mekanikeruppdrag åt Peter Ericsson Maskinservice i Knivsta. Företaget utför service och reparationer på sorteringsverk av bland annat märken som Powerscreen och Extec.

Peter Ericsson blev då i akut behov av en mekaniker och där kom Sonny Strandberg in i bilden. Han blev påmind vilken utmaning krossar och siktar utgjorde och antog den. Han började parallellt med uppdragen åt Peter Ericsson tillsammans med Magnus von Dahn att renovera siktar och krossar. Så småningom valde valde han att gå över på heltid till barndomens leksaker, fast i det verkliga livet. Peter Ericsson har 30 års erfarenhet av sorteringsverk vilket är en guldgruva att ösa ur för en kunskapstörstande 25:åring.

– Han är min läromästare och har mycket att luta sig tillbaka på.

Att arbeta med stora och verksamma produktionsenheter inom grus och sand kan både Sonny Strandberg och Magnus von Dahn intyga. Och även Sonny Strandbergs bror Jimmy Olsson, som också axlar mekanikeryrket och hyrs in av brorsan.

Vid grustaget Dragrännan i Bålsta driver NCC anläggningen Bålsta Grus. Här ansvarar Peter Ericsson för två siktar i drift, en Powerscreen 1700 och en Keestrack Frontier i drift. På den senare måste en kylare repareras. Killarna har kommit på en snabbare lösning. I stället för att plocka ut hela kylarpaketet så plockar man bara ur kylaren och därför gapar det nu tomt i paketet.

– På så sätt kortas en annars tidsödande procedur, säger Sonny Strandberg

Denna dag har kyligt och regnigt aprilväder bytts till soligt och vårljummet. Men bara för några dagar sedan öste regnet ner och overallerna var täckta med ett tjockt lager sand. Sandkornen tränger in överallt, även i kalsongerna.

– Jag fick byta handskar sju gånger. Till slut gav jag upp och behöll dem blöta på, säger Jimmy Olsson.

Hela dagarna kämpar gänget med krånglande maskiner och vädrets makter. Vanligaste sliitdelarna att byta ut för ett sorteringsverk är slitgummi och rullar. För motorerna är det olje- och filterbyte.

– Motorer håller längre med bra skötsel. Med tanke på att miljön är minst sagt dammig är det extra viktigt.

Ibland renoverar de hela motorn genom att byta ut kolvar, injektorer, kolvfoder, lager, styrningar till ventiler och ventiler. Motorn blir

som ny, till halva kostnaden av en ny. Vid byte till ny motor är fabrikaten Deutz, Kummins och Perkins och för större sorteringsverk, Caterpillar. Stora inköp ger mängdrabatt.

Temperaturen på Sonny Strandbergs arbetsplats växlar från plus 30 grader till minus 30 grader. Uppdragen är mest runtomkring Stockholm men Sonny Strandberg har blivit skickad till Kiruna för att reparera ett sorteringsverk.

– Först arbetade jag en hel dag från sju till fyra i Stockholm sedan körde jag 120 mil upp till Kiruna, meckade i flera timmar, och körde sedan tillbaka till Stockholm.

När han kommer hem från jobbet är det bara en sak som gäller: Duscha. Alla hushåll med tjejer vet att långa hårstrån har en förmåga att fastna i avloppet men då är det bara att sätta dit en liten plastsil som stoppar. Mot sand biter inget.

– En gång i veckan måste avloppet rensas men det är det värt, säger Sonny Strandberg.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094