23948sdkhjf

Utskottet kräver bättring

Det funkar inte att låta upphandlade företag sköta järnvägsunderhållet. Det anser majoriteten i Trafikutskottet som vill att regeringen ser till att underhållet organiseras och samordnas.
Enligt Trafikutskottet är järnvägsinfrastrukturen sliten och dåligt underhållen, man konstaterar också att den svenska regeringen skilt järnvägsunderhållet från Trafikverket och bolagiserat verksamheten men hävdar att det visat sig vara fel väg att gå att låta Trafikverket handla upp olika företag för att sköta underhållet.

Trafikutskottet säger i ett pressmeddelande att underhållet har delats upp och splittrats, och att det finns en rad aktörer som saknar både helhetsansvar och tillräckligt goda kunskaper om spårarbete, något som enligt Trafikutskottet kan bidra till både kapacitetsbrist och bristande säkerhet.

Trafikutskottet föreslår därför att regeringen snarast återkommer till riksdagen med ett förslag på hur man ska kunna organisera järnvägsunderhållet så att det blir effektivare och mer samordnat.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet står bakom uttalandet som innebär att man delvis säger ja till motioner inlämnade av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Regeringspartierna å sin sida anser inte att en återreglering skulle lösa problemet, det anser inte heller att det skulle lösa tågtrafikens problem om Trafikverket utförde underhållet i egen regi.

Moderaterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna pekar i stället på att underhållet handlats upp i tolv års tid och att det finns flera aktörer på marknaden som skulle påverkas, de hänvisar också till att det pågår arbete inom Regeringskansliet, att Transportstyrelsen föreslagit en rad åtgärder för att öka säkerheten vid drift och underhåll samt att Trafikverket stärkt sitt arbete med underhåll och är i färd med att renodla sin roll som beställare.

Trafikutskottet får dock stöd av näringsutskottet som i ett yttrande påpekar att det är viktigt att statsmakterna ”noga följer de om- och avregleringar som har gjorts för att ta lärdom av dessa”. Majoriteten i näringsutskottet (det vill säga Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet) ser enligt ett pressmeddelande därför inget skäl för trafikutskottet att inte säga ja till motionsförslagen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063