Maskinförsäljning på rekordnivå
Den globala försäljningen av bygg- och anläggningsmaskiner har aldrig varit större. Enligt brittiska KHL Group sålde världens 50 största tillverkare under 2011 maskiner för 182 miljarder dollar, 14 miljarder mer än under det tidigare rekordåret 2008.
KHL Group är en av världens största leverantörer av byggrelaterad information. Bland produkterna finns tidningar, konferenser, mässor och inte minst rapporter av olika slag baserade på undersökningar. En av dessa undersökningar lanserades 2003 under namnet Yellow Table och rankar världens 50 största leverantörer av bygg- och anläggningsmaskiner.
Undersökningen ger en välgrundad ögonblicksbild av hur branschen mår och för 2011 såg det onekligen riktigt bra ut med både försäljningsrekord och en uppgång på hela 25 procent jämfört med 2010.
– Byggmarknaderna i Europa, Nordamerika och Japan har kommit tillbaka och var de huvudsakliga drivkrafterna i förra årets starka uppgång. Även en del av Kinas största spelare växte trots att de kunde känna av viss motvind för första gången på mer än ett decennium när de nådde slutet på landets stimulanspaket. De närmaste tolv månaderna är det troligen återhämtningen i Nordamerika som blir avgörande för hur Yellow Table ser ut 2013, säger Chris Sleight, som ansvarat för undersökningen.
De inbördes förändringarna på topp tiolistan är förhållandevis små. Caterpillar är som vanligt ohotad etta med Komatsu på en lika klar andraplats. Kampen om tredjeplatsen var fortsatt hård ända in i kaklet. Först efter målfoto konstaterades att Volvo återtagit bronsplatsen, en hårsmån före Hitachi.
Förloraren på tiobästalistan var Doosan som tappade tre placeringar, från sjätte till nionde, passerad av de två kinesiska företagen Sany och Zoomlion samt Terex.
Ut från tiobästalistan åkte kinesiska XCMG som tvingades lämna sin tiondeplats efter två år till förmån för John Deere. I och med XCMG:s nyliga förvärv av en majoritetsandel i Schwing Stetter är det dock troligt att det redan i år blir tre kinesiska företag på topplistan igen.
Över huvud taget är den kinesiska framryckningen något helt enastående. När Yellow Table presenterades första gången 2003 var den kinesiska andelen ungefär 1,6 procent av försäljningen inom de 50 största företagen med en totalförsäljning på 841 miljoner dollar. Förra året hade andelen tiodubblats, till 16,9 procent och försäljningsvärdet ökat till 30,6 miljarder dollar.
– De kinesiska företagens andel ökade för sjätte året i följd och kan jämföras med 15 procent året innan. Det skulle inte förvåna om Kina redan om något år passerar Japan som näst största produktionsland efter USA, säger Chris Sleight.
I dag är det bara två länder som har större andelar än Kina. USA har, med stöd från främst Caterpillar, men också från listans åtta Terex och tia John Deere, ett järngrepp med 31,2 procent av försäljningsvolymen. Tvåa ligger Japan med Komatsu och Hitachi som toppar och en procentandel på 23,2 procent.
Anmärkningsvärt är att Sverige ligger fyra på listan, strax före Tyskland, trots en kraftigt minskad försäljning.
– Sverige är det land som minskat mest, men det beror inte på någon kollaps i affärerna utan på omorganisationer i Sandvik och Atlas Copco. Vi försöker renodla de verksamheter som är sysselsatta inom bygg och anläggning och har därför plockat bort de båda företagens gruvverksamheter ur statistiken, säger Chris Sleight.
– En annan intressant detalj är hur marknadsandelen för de asiatiska tillverkarna ökat. För fyra-fem år sedan var försäljningen i princip delad i tre lika stora delar mellan europeiska, asiatiska, det vill säga japanska, kinesiska och sydkoreanska, och nordamerikanska tillverkare. Nordamerika ligger kvar på sin tredjedel, men den asiatiska andelen har ökat till 45,7 procent och det är européerna som har tappat. Anledningen är säkerligen inte att de europeiska tillverkarna drabbats av någon kris, utan att tillväxten varit oerhört stark i Asien, säger Chris Sleight.
Det finns dock en faktor som gör att den kinesiska anstormningen kan komma av sig. Off-Highway Research gör bedömningen att marknaden i Kina faller med ungefär fem procent i år.
– Det är den första riktiga tillbakagång marknaden sett på mer än ett decennium. Europa förväntas ligga rätt still och i Nordamerika förutspås en liten ökning. Det gynnar de amerikanska tillverkarna, medan det kommer att bli svårt för de större kinesiska spelarna att fortsätta uppåt på den globala rankingen medan marknaden på hemmaplan faller, säger Chris Sleight.
Tillverkartoppen
Rank Företag Förra året Land Oms USD
1 Caterpillar 1 USA 35 296
2 Komatsu 2 Japan 21 750
3 Volvo 4 Sverige 10 013
4 Hitachi 3 Japan 9 997
5 Liebherr 5 Tyskland 7 930
6 Sany 7 Kina 7 861
7 Zoomlion 8 Kina 7 171
8 Terex 10 USA 6 505
9 Doosan Infracore 6 Sydkorea 5 830
10 John Deere 12 USA 5 372
11 XCMG 10 Kina 5 259
12 JCB 13 Storbritannien 4 300
13 Kobelco 11 Japan 3 927
Sett till de 50 största leverantörernas försäljning av maskiner till bygg- och anläggningsverksamhet har det, enligt KHL Group, aldrig sålts mer maskiner än under 2011.