Med säkerheten som codriver
Det är oundvikligt att säkerheten får stort utrymme vid marknadsföringen eftersom Ranger vid krocktestet fick 89 procent av maxpoängen för övergripande säkerhet – det bästa resultatet någonsin för en pickup och bland de högsta poäng som Euro NCAP registrerat oavsett fordonstyp. Vad gäller fotgängarskydd har inget fordon tidigare uppnått de 81 poäng bilen plockade hem.
– Dessa oberoende testresultat bekräftar inte bara att nya Ranger är den säkraste bilen i sin fordonsklass utan att den hör till de säkraste fordonen överhuvudtaget, enligt Euro NCAP. Ingen vill ju drabbas av en olycka, men om det sker erbjuder Ranger ett enastående skydd både för förare och passagerare – även barn – samt för fotgängare, betonade Stephen Odell, koncernchef för Ford Europa, när testresultaten presenterades.
Innan bilen började krocktestas på allvar genomfördes mer än 9 000 krocksimuleringar med hjälp av avancerad datormodellering. Enligt tillverkaren blev det slutliga resultatet en skyddande kaross i ultrastarkt stål som skyddar förare och passagerare vid en kollision i kombination med en helt ny ram som tar upp det mesta av krockenergin.
Alla hyttmodeller i Europa är utrustade med sidokrockgardiner. Skyddet omfattar båda stolsraderna i bilar med Double Cab och Super Cab.
Det finns också sidokrockkuddar fram som komplement till krockkuddarna för föraren och framsätespassageraren. En förarkrockkudde i knähöjd är standard för alla modeller.
I fotgängarskyddet ingår en struktur under motorhuven som minskar risken för huvudskador och en främre stötfångare i ett energiabsorberande material.
I den aktiva säkerhetsteknik som hjälper föraren att undvika olyckor ingår det elektroniska stabilitetsprogrammet ESP som använder sensorer för att övervaka fordonets beteende på vägen. ESP-systemet känner av när pickupen kör på dåliga vägar och utlovas optimera väggreppet genom en kombination av bromsning och minskat vridmoment.
Vid körning i nedförsbacke ser utförskörningsregleringen (Hill Descent Control) automatiskt till att fordonet inte överskrider förinställd hastighet. I motlut förhindrar backstartshjälpen (Hill Launch Assist) bilen från att rulla bakåt, även när bilen är tungt lastad.
I utrustningen ingår även släpbalansering och en adaptiv lastkontroll som ska se till att stabiliteten är god även vid körning med släpvagn.
Men det räcker inte med avancerad teknik om fordonet inte kan genomföra det tänkta arbetet och valet står då mellan nya Ford Duratorq TDCi-dieselmotorer på 2,2 eller 3,2 liter. Motorerna ger från 92 kW (125 hästkrafter) upp till 147 kW (200 hästkrafter) och har ett vridmoment på upp till 470 Nm – vilket kompletteras med sexväxlade automatiska och manuella växellådor.
Högsta lastförmåga varierar från 1 042 till 1 265 kg beroende på modell och högsta tillåtna släpvagnsvikt varierar mellan 1 600 och 3 350 kg.