Nedräkningen har börjat
Ingen som besökte hall fem på Intermat kunde missa att Scania börjat en nedräkning. Det räckte med en snabb titt i montern för att inse att det handlade om införandet av emissionskraven enligt steg IV år 2014. Men företaget väntar inte till dess – prototyper skickas redan till kunder för fullskaletester.
Strax innan mässan stod det klart att Scania kraftigt utökar samarbetet med Doosan Infracore. Med start 2014 kompletteras de nuvarande leveranserna till de tidigare Moxydumprarna med motorer avsedda för en stor del av de 20 000 maskiner som Doosan årligen säljer i Kina.
– På lång sikt räknar vi med att det handlar om årliga leveranser på 3 000 motorer, i en order som stärker vår position på den växande asiatiska marknaden, säger Robert Sodocki, som bland annat ansvarar för Scanias motorverksamhet.
För en del leverantörer av entreprenadmaskiner och motorer till dessa väntar ett stort äventyr fram till 2014 då emissionskraven skärps avsevärt inom EU och i Nordamerika. Men i Scania känner man ingen större oro för nyordningen.
– Inför de skärpningar som infördes 2011 valde vi tidigt att satsa på SCR-teknik. Redan 2009 kunde vi skicka prototyper till våra kunder som därmed också kunde förbereda sig för de nya kraven. Nu har vi en liknande situation. Vi kan redan skicka ut prototyper inför nästa uppgradering, säger Robert Sodocki.
– Vi märker att vårt modultänkande tagits emot väldigt väl av våra kunder. Eftersom våra motorer påminner väldigt mycket om varandra, oavsett generation, räcker det med små anpassningar vid installationen i den tänkta maskinen. Ytterligare en fördel är att maskinerna kan ha praktiskt taget samma design oavsett på vilken marknad slutkunden finns. Den motor som en gång konstruerades för steg II, har sett likadan ut genom alla steg till dagens steg IV-krav.
Förra året tillverkade Scania runt 80 000 motorer, men Robert Sodocki räknar med att det kommer att röra sig om cirka 100 000 motorer år i fortsättningen med basen i den nya plattformen nio-, tretton- och sextonlitersmotorer. Han lyfter också fram värdet i att företaget tillverkar motorer som ska klara såväl Euro 6-standarden på vägar som steg IV och Tier 4 Final på maskinsidan.
– Vår nya motorgeneration använder en kombination av EGR- och SCR-teknik som vi använt i våra bussar och lastbilar i närmare tio år. Kombinationen av tekniker gör att vi kan optimera förbränningen så att vi slipper använda externa bränslefilter. En fördel är att motorutrymmena därmed kan vara betydligt mindre. En annan att servicen förenklas samtidigt som vi slipper regenerering av filtren, vilket bland annat kräver höga temperaturer och kan innebära en brandrisk.
– Inför de nya reglerna 2011 lyckades vi sänka bränsleförbrukningen med ungefär 20 procent jämfört med de äldre maskinerna. Vi har nu lyckats minska utsläppen ytterligare med bibehållen produktivitet och bränsleekonomi.
Företaget valde efterbehandlingssystemet SCR, selektiv katalysatorreduktion, för att klara emissionskraven i steg IIIB. Tekniken innebär att en urealösning (Ad Blue) sprutas in i avgasflödet och skapar en katalytisk process som minskar NOx. Inför steg IV har motorerna kompletterats med EGR, en lösning som leder tillbaka en del av avgaserna till insugningsluften, vilket minskar NOx-bildningen under förbränning.
– EGR sänker även avgasernas temperatur, vilket är en fördel för SCR-systemet. Motorn är också utrustad med ett styrsystem som reglerar den mängd avgaser som återförs till förbränningen. Exempelvis vid kallstarter minskar andelen återförda avgaser, berättar Tomas Nilsson, ingenjör vid Scanias industrimotorer.
Tomas Nilsson lyfter också fram den elektroniskt styrda commonrailinsprutningen som en mycket väsentlig del i den nya motorgenerationen. Insprutningen sker med ett tryck på hela 2 400 bar, marknadens högsta, enligt företaget.
– Med det höga trycket blir det färre partiklar samtidigt som det ger högt vridmoment vid låga varvtal, säger Tomas Nilsson.
Utställningar brukar inte vara någon vidare grogrund för Jantelagen. I Scanias monter har den definitivt inte fått fäste. Tilltron till de egna produkterna är stor och med de utökade affärerna med Doosan Infracore i gott minne låter det fullt rimligt att Robert Sodocki verkar helt övertygad om att företagets motorer i allt större utsträckning hittar vägen till så kallade OEM-företag – original equipment manufacturer.