23948sdkhjf

Prisat åkeri strävar vidare

En kontinuerlig dialog med förarna, bra utrustning och ständiga mätningar har gjort Kaj Johansson Åkeris åkeriverksamhet säkrare och bränslesnålare. I maj prisades företaget för sitt systematiska trafiksäkerhetsarbete, en satsning som snart kan omfatta även entreprenadverksamheten.


Sju priser delades ut på Stora Åkeridagen i början av maj och åkeri- och entreprenadföretaget Kaj Johansson Åkeri stod som vinnare i en av kategorierna – den för Bästa Trafiksäkerhetsarbete.

– Vi har jobbat länge med trafiksäkerhetsfrågor, det är en självklarhet för oss, 2005 certifierades vi för både miljö och kvalitet och 2009 skaffade vi fordonsdatorer till lastbilarna, säger Veronica Lövgren, kvalitets- och miljöansvarig på Kaj Johansson Åkeri.

Inom ramen för certifieringarna ställs en hel del krav på hur man hanterar både dokument, personal och utrustning, Kaj Johansson Åkeri har därutöver försökt maximera nyttan av den utrustning man investerat i. Genom att först sätta upp konkreta mål och sedan följa upp dem genom att mäta och kontrollera en mängd parametrar försöker man förbättra både trafiksäkerhet, utsläpp och produktivitet.

– Vi försöker ha bra teknisk utrustning som kan hjälpa oss se vad som händer med varje lastbil, säger Veronica Lövgren.

Alla lastbilar är utrustade med alkolås och backkameror. Tack vare fordonsdatorn får man information om på varje fordons prestation, till exempel bränsleförbrukningen. I månatliga rapporter kontrolleras också bland annat hur fort lastbilarna kört.

– Vi försöker motverka överhastigheter, både av trafiksäkerhetsskäl och av bränsleförbrukningsskäl, här är det ingen som uppmanas att ”snabba på”, säger Veronica Lövgren.

Datoriseringen av bilarna har också minskat pappersarbetet.

– Det har förbättrat orderhanteringen, chaufförerna kan sköta mycket själva från hytten och pappersarbetet har minskat.

Chaufförerna kallas också till återkommande chaufförsmöten.

– Där kan vi ta upp aktuella incidenter, se över skadestatistik och eventuella problem med färdskrivarna, vi brukar också se över hur vi ligger till när det gäller målsättningarna om till exempel bränsleförbrukning och se om förarna har något problem de vill ta upp.

Lastbilsförarna är indelade i olika chaufförsgrupper och varje grupp kallas till möte minst två gånger per år.

– Vi har både tankbilar, grusbilar, foderbilar, sopbilar och lastväxlare, reglerna gäller för alla men det finns många specifika frågor som rör bara en viss grupp.

Kaj Johansson Åkeri har 40 lastbilar och drygt 35 anläggningsmaskiner. Alla lastbilar har utrustats med datorer, på maskinsidan är det bara ett fåtal.

– Men det kommer, vi vill få in till exempel bränslekontrollen även där, även om det är lite krångligare att räkna på en maskin som tankar från en farmartank jämfört med en lastbil som tankar på en mack, säger Veronica Lövgren.

Eventuellt ska maskinförarna också kunna utföra en del av orderhanteringen i hytten framöver.

– Vi har diskuterat det flera gånger men inte hittat en teknisk lösning ännu, säger Veronica Lövgren, som ser en stor besparingspotential på maskinsidan.

– Vi har arbetat i många år med att minska bränsleförbrukningen på lastbilarna, och har kommit en bra bit på väg. När det gäller maskinerna kan vi däremot bli betydligt bättre.

Även när det gäller säkerheten ser hon stora möjligheter på maskinsidan.

– Vi har precis påbörjat arbetet med att arbetsmiljöcertifiera oss, det innebär att arbetsmiljöfrågorna hamnar ännu mer i fokus för att skapa en ännu bättre arbetsmiljö för vår personal.

En olycka tidigare i år, där en maskin delvis begravdes i ett ras, blev en varningsklocka.

– Skadorna blev som tur var lindriga men sedan dess har vi infört helt nya rutiner på den arbetsplatsen.

Rutiner är en färskvara som ständigt måste ses över konstaterar hon.

– Även om det alltid görs en riskbedömning kan man alltid göra den bättre.

Hon uppger att Kaj Johansson Åkeri tänker fortsätta arbeta för bättre arbetsmiljö, trafiksäkerhet och miljö.

– Det har inte rått någon tvekan om att det är den här vägen vi ska gå, vi måste utvecklas och bli bättre hela tiden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062