Färgstark satsning på miljö och hälsa
Kraftigt minskad miljöbelastning och stora kostnadsbesparingar är följden när Hitachi nu börjat använda en helt ny lackeringsprocess vid sin fabrik i Amsterdam.
I många år har fabriken använt en konventionell sedimenteringsbassäng för att ta hand om överskottsfärgen från lackeringsarbeten, färg som långsamt sjönk till botten genom vattnet.
– Rensningen av bassängen under målningsanläggningen två gånger per år var ett både svårt och smutsigt arbete, säger Robin Huijsman, ansvarig för miljöfrågor på Hitachis europeiska bolag.
Dessutom var det ett omfattande arbete. Årligen krävdes omhändertagande av ungefär 260 ton avfall som måste hanteras som miljöfarliga ämnen. Det handlade då inte bara om sedimenten på bassängens botten utan även om vattnet. Vid varje tömning krävdes dessutom en rengöring av bassängen.
För att minska såväl miljöbelastning som kostnader valdes därför att installera en helt ny teknik för omhändertagande av avfallet. Lösningen togs fram tillsammans med Advantage Chemicals och betyder i princip att man i stället använder en koaguleringsprocess som jobbar tillsammans med ett system för rengöring av vattnet. Färgresterna kan helt enkelt pumpas till en avfallstank där vattnet behandlats på ett som gör att färgresterna flyter.
Systemet togs i drift i december 2011 och Robin Huijsman betonar att erfarenheterna från det första halvåret är goda.
– Färgen kan enkelt lyftas bort från ytan och vattnet kan återanvändas. Resultatet blir att avfallet minskar till 30 ton per år. Dessutom får vi en renare fabrik samtidigt som det luftfiltersystem som tar hand om partiklarna i luften fungerar bättre.
– Minskat kemiskt avfall är ett av våra viktigaste mål och förändringen har förbättrat vårt ekologiska fotavtryck här vid fabriken i Amsterdam. Dessutom har förändringen hälsoeffekter eftersom innemiljön i fabriken blir bättre. Och inte minst sparar vi pengar, säger Robin Huijsman.
Och kostnadsbesparingen är inte föraktlig. Det första halvårets erfarenheter pekar mot en årlig besparing kring 60 000 euro per år.