23948sdkhjf

Rivning är säkrare än bygg

Anställda kan invaggas i en falsk trygghet. Det hävdar Veor Lundberg, arbetsledare på rivningsentreprenören Demcom. – Inom bygg är det mycket tal om regler och föreskrifter men per arbetad arbetstimme är det mindre olycksfall inom rivning.
Arbetsolyckorna bland ungdomar ökar. Vidtas någon åtgärd på din arbetsplats för att undvika detta? Det var Leveranstidningen Entreprenads fråga på webben denna gång. Alla svarade dock att de inte hade några ungdomar anställda. Demcom bekräftar bilden av en bransch med hög medelålder. Av 90 anställda i Sverige är högst tio under 25 år. Enligt Veor Lundberg får alla nyanställda en grundlig introduktion.

– Men att komma ihåg allt är inte lätt. Säkerhetsföreskrifter, företagets policy inkluderande vad som gäller alkohol med mera samlas därför i ett USB-minne.

– Vi ger exempelvis också information om vilka arbetsskor som ska inhandlas. Företaget finansierar men anställda får hämta ut skorna själva, säger Veor Lundberg.

Arbetskläder finns att hämta från Demcoms eget lager.

Rivning, det är när byggnader knackas ner och sprängs, vilket kan verka vara det farligaste området inom bygg – och anläggning. Något som tiilbakavisas av Veor Lundberg.

– Nej, så är det inte.

Vad tror du det beror på?

– Inom bygg pratas det så mycket om säkerhet att anställda luras att tro att det säkrare än det är. Därmed är de inte lika uppmärksamma som de borde vara.

– Rivning däremot är mer förknippat med farliga situationer. Folk är på sin vakt hela tiden och det gör arbetet säkrare.

Rivningar sätter massor i rörelse men en bumling i huvudet är inte något överhängande problem enligt Veor Lundberg.

– Det är mycket maskinjobb och maskinen är förstärkt med galler och betongglas som står emot det mesta

Vanligast och farligast bland arbetsplatsolyckor inom rivning är liksom för branschen i övrigt, fallolyckor.

– En säkerhetsregel är att vid allt arbete på mer än två meters höjd måste fallskyddssele eller monterat räcke användas, säger Veor Lundberg.

För takleverantören Icopal i Malmö är höga höjder det rätta elementet. Arbetet sker till 99 procent på tak. Företaget är underentreprenör åt stora företag eller tar totalentreprenader åt exempelvis bostadsrättföreningar. Enligt Jimmy Nilsson, chef på Icopal Entreprenad med 26 anställda, minimerar anordningar risken för olyckor, för såväl unga som äldre.

– Säkerheten är inget att knussla med utan är en ständigt pågående process vi arbetar med. Även beställaren är noga med säkerheten och vill att vill att vi använder ställningar. Och det gör vi också. På grund av huskonstruktionen fungerar dock inte detta ibland men då använder vi livlina.

Fem av Kristinehamnsföretaget Hesselius Entreprenads 55 anställda är under 25 år gamla. Alla som anställs måste ha en eftergymnasial utbildning, fått en utbildningsbok och genomgått Maskinentreprenörernas utbildning ”Arbete på väg”.

– Redan där finns en introduktion till säkerhet på arbetsplatsen, även om vi själva kör en genomgång, säger Björns Hesselius, vd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078