Steelwrist står starka
Rosersberg. När tiltrotatortillverkaren Steelwrist drogs igång 2005 hade konkurrenterna redan ett närmare 20 år långt försprång på den svenska marknaden.
Det var alltså inte så lätt att bryta sig in där och även om man gjorde goda insteg var siktet ändå inställt på att de stora kliven skulle tas utomlands.
– Utlandet var en helt ny marknad både för oss och för våra konkurrenter, vi startade på samma ställe där, säger vd Stefan Stockhaus.
20 år senare konstaterar han att Steelwrist lyckats väl på den internationella scenen.
– Vi har två väl etablerade konkurrenter i Sverige, utomlands har vi tagit marknad för marknad, vi är nu uppe i ett 20-tal och vi är marknadsledande på flera av dem.
Det tog längre tid än han trodde 2005, men till slut ”lossnade det” alltså på de icke-nordiska marknaderna.
– Nu växer det av bara den, vi ser att produktionskraven har ökat och det är svårare att få tag på bra förare, då behöver man en tiltrotator, säger Stefan Stockhaus.
– Vi ser också att folk tycker att jobbet blir roligare, har du väl satt på en av våra produkter vill du aldrig vara utan den!
De svenska kunderna vet förstås redan allt detta. Här fajtas Steelwrist därför med andra vapen.
– Vi ligger i framkant rent tekniskt, våra produkter ska hålla, funktionen ska vara bra och vi ska ha en bra eftermarknad, bland annat därför har vi lanserat en ny eftermarknadsportal, säger utvecklingschef Markus Nilsson.
Redskap har blivit ett annat sätt att erbjuda mervärde. Konceptet föddes 2009 när Steelwrist landade på den engelska marknaden och insåg att de redskap som fanns där saknade symmetriska grindar (S-standard).
– Vi ville inte säga till våra kunder att det får ni lösa själva, vi började tillverka egna skopor i stället och har sedan tagit fram produktfamiljer för alla våra tio tiltrotatorstorlekar, säger Markus Nilsson.
2025 består redskapsfamiljen av över tusen artikelnummer, där samtliga tillverkas hos Steelwrists danska systerbolag Sjörring, som förvärvades 2022.
Frågan kring standardisering har rests även på andra ställen. En grävmaskin är inte den andra lik, inte heller redskapen följer någon enhetlig mall.
– Det finns tusentals olika interface om man ser till hur en grävmaskinsarm och styrsystem kan se ut, konstaterar Markus Nilsson.
Tiltrotatorn ska kunna användas tillsammans med alla grävmaskiner och Steelwrist anpassar därför varje beställd enhet för just de behov en viss kund har.
Undersidan på en tiltrotator är exakt likadan då alla tillverkare följer den öppna symetriska standarden (S-standard) som etablerades här i Norden redan i början på 2000-talet.
Tanken väcktes att det också borde skapas en öppen standard för helautomatiska snabbfästen när Steelwrist 2017 lanserade sitt automatiska snabbfäste SQ.
– Standardisering är en viktig fråga för oss, vi insåg att det är självklart att olika oljedrivna redskap och fästen borde kunna kopplas ihop på ett säkert sätt, säger Stefan Stockhaus.
Han tog därför kontakt med en av företagets allra största konkurrenter; Rototilt. Som tur var insåg även Vindelnföretaget att detta var ett stort problem som nog löstes bäst med gemensamma krafter.
– Vi fick en bra dialog med Rototilt, även om det kan vara svårt att samarbeta så nära en konkurrent vad gäller konstruktionen. Det har varit en resa men vi har ett mycket bra samarbete, kommenterar Markus Nilsson.
2020 kunde Steelwrist och Rototilt därför lansera Open-S, en öppen standard som ska säkerställa att hydrauliska redskap, tiltrotorer och fästen passar ihop, oavsett vem som tillverkat dem.
– Det är ungefär som att man numera kan ladda en Iphone och en Androidtelefon med samma slags laddare, alla kan fortsätta ha sin favoritmobil men laddningen är densamma, kommenterar Stefan Stockhaus.
Alliansen har i skrivande stund 14 medlemmar och Stefan Stockhaus tror att det kommer att följa många fler under 2025.
– Vi fördubblade antalet 2024, allt fler ser detta som en bra idé och jag tror att vi kommer att växa mycket, det här är framtiden.