23948sdkhjf

”Här behöver branschen bli bättre”

Enligt en ny rapport tycker de flesta att jämställda byggarbetsplatser blir både roligare och effektivare.  Andelen kvinnor ökar också men det finns fortfarande problem att lösa.

Män dominerar alltjämt bygg- och anläggningsbranschen. Andelen kvinnor har dock ökat, uthyrnningsjätten Ramirent hänvisar till statistik från Byggföretagen som visar att byggbranchen numera består av cirka elva procent kvinnor. De konstater också att siffran ökar – även om det går långsamt.

Företaget uppger dock att viljan att skapa en mer jämställd byggbransch är stor – enligt den egna Ramirentrapporten ska åtta av tio som fått frågan ha uppgett att den egna arbetsplatsen är inkluderande, 55 procent svarade att de tycker att en jämställd arbetsplats blir mer effektiv och 86 procent uppgav att en jämställd arbetsplatser också är roligare.

– Anledningarna till att det blir mer effektivt är flera, men bland annat ökar effektiviteten när man får in olika perspektiv på lösningar. En annan aspekt är att vi faktiskt bygger samhällen för både kvinnor och män och därför är det viktigt att vi får in det perspektivet bland alla som bygger, säger Anna Klebe, HR-chef på Ramirent, i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten anser 80 procent att en mer jämställd arbetsplats leder till mindre machokultur, där man är mer respektfulla mot varandra och säger ifrån om någon uttalar sig olämpligt.

Åtta av tio anser också att arbetsklimatet blir trevligare och 68 procent att det blir mindre spänningar i gruppen. 59 procent uppger att man får tänka lite mer på vad man säger.

Ramirent konstaterar dock att det finns en del kvar att jobba med. Enligt rapporten tycker bara 68 procent att deras arbetsplats är anpassad för kvinnor och 64 procent tycker att man jobbar aktivt för att anställa personer med olika kön, bakgrund eller sexuell läggning.

– Här behöver branschen bli bättre. Vi behöver kompetenser inom många olika områden, allt från tjänstemän inom IT och hållbarhet till yrkesarbetarsidan. Ska vi lyckas fånga dem, måste vi kunna attrahera de som kanske inte i första hand ser byggbranschen som ett givet val. En nyckel för att lyckas med det, är att ännu tydligare synliggöra de olika kompetenser som finns inom branschen idag och även lyfta hur vi bidrar till att bygga vårt samhälle, säger Anna Klebe.

Ramirentrapporten har tagits fram i samarbete med Novus. 500 byggnadsarbetare, projektledare och arbetsledare inom bygg- och anläggningsbranschen har fått besvara frågor om hållbarhet, digitalisering, säkerhet, hälsa, kompetensbehov, jämställdhet och inkludering. 

Hela rapporten kan läsas här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063