23948sdkhjf

Nio av tio byggen har problem med arbetsmiljön

Brister på rutiner och uppsatta mål bromsar arbetet med psykosocial arbetsmiljö i byggbranschen. Det visar en undersökning från Byggnads vars skyddsombud granskat 1 200 arbetsplatser över hela landet.

Tidigare i höstas presenterade Byggnads en undersökning som visade att sex av tio byggnadsarbetare upplevt kränkningar på arbetsplatsen. Nu har Byggnads genomfört nära 1 200 arbetsplatskontroller över hela landet med fokus på psykosocial arbetsmiljö. Resultatet visar att branschen fortfarande har lång väg kvar innan arbetsmiljöarbetet lever upp till lagkraven.

  • 86 procent av de granskade arbetsplatserna hade någon form av brist i arbetet med psykosocial arbetsmiljö.
  • 55 procent av arbetsplatserna saknar rutiner för att undersöka psykosocial arbetsmiljö.
  • På 20 procent av arbetsplatserna är arbetet sällan eller aldrig är utformat så det kan ske utan stress.
  • 68 procent av arbetsplatserna saknar mål för organisatorisk och social arbetsmiljö.

Men det fanns även ljusglimtar. På 92 procent av arbetsplatserna har arbetsgivaren tydligt klargjort att kränkningar och mobbning inte accepteras.

– Nu har hela branschen ett ansvar att ta den psykosociala arbetsmiljön på allvar. När företagen inte följer lagkraven så leder inte bara till att många mår dåligt, det ökar också riskerna i den fysiska arbetsmiljön. Ska vi kunna rekrytera och behålla personal måste det här prioriteras högre, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Byggnads vill även se politiska förändringar, bland annat möjligheten att inför sanktioner kopplade till föreskriften Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA 2015:4) och fler kontroller från Arbetsmiljöverket.

– Bristen på kontroller och sanktioner gör att företag som inte tar sitt ansvar helt kan smita under radarn. Vi kan aldrig acceptera att vissa försöker ta genvägar eller struntar i viktigt arbetsmiljöarbete, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095