23948sdkhjf

LEDARE: Lämna barnet till barnen

Nära hälften av Sveriges företagare närmar sig pensionsåldern. Enligt Arbetsförmedlingen har eller ska över en tredjedel av alla medarbetare inom svensk byggsektor gå i pension under åren 2010 till 2025.

Enligt deras rapport ”Yrkesprognoser, en utblick över åren 2022 och 2026” arbetar cirka 260 000 personer inom yrkesområdet bygg och anläggning.

Det betyder att nästan 90 000 erfarna yrkespersoner har eller ska ha lämnat branschen under denna period.

Dessutom upplever många nyutbildade att det är svårt att hitta en lärlingsplats, vilket leder till färre utbildade inom yrkesområdet. Arbetsförmedlingen bedömer att det är liten konkurrens om jobben både på ett och fem års sikt inom yrkesområdet som helhet.

Hur ska vi då stödja och släppa fram den unga generationen som nu ska ta ansvaret för branschen?

Den upplevda bristen på arbetskraft vid rekrytering har ökat på bred front och är framför allt tydligt inom byggverksamhet. Där uppger över hälften av arbetsgivarna brist på arbetskraft det senaste halvåret.

Alltså – vi är en bit in i ett väldigt generationsskifte med ett extra stort åldersglapp. Och den unga generationen som ska ta över står inför väldiga utmaningar. Utmaningar som förstår också rymmer fantastiska möjligheter.

”700 000 arbetstillfällen riskerar att försvinna i Sverige ifall inte ägarskiftena tar fart.”

Enligt en annan färsk rapport står hela 58 procent av underleverantörerna inför en ägarförändring, vilket innebär att omkring 700 000 arbetstillfällen riskerar att försvinna i hela Sverige ifall inte ägarskiftena tar fart och sker i tid. Problemet är att en stor del av företagarna i dagsläget inte vet vem som ska ta över eller hur de ska hitta sin efterträdare.

Det som ofta tar längst tid för ägaren är att mentalt ställa om sig för att lämna över sitt livsverk till någon annan. Lägg till tider av krig, materialbrist, höga elpriser, ökade transportkostnader och inflation. Då är det lätt man tappar styrfart och skjuter ägarskiftet framför sig.

För familjeföretaget JVAB gjorde ägarskiftet att de idag är ett framgångsrikt företag och en del av en större helhet, då de för ett par år sedan tog det strategiska beslutet att sälja familjeföretaget.

”Vi hade fått frågan om att sälja flera gånger men alltid sagt nej. Nu började vi fundera – det hade alltid fungerat bra med oss ​​​​tre bröder men i nästa generation är det nio barn. Frågan var hur vi skulle hantera det, behålla relationerna och se till att företaget hamnade i rätt händer”, säger Fredric Kastevik i en intervju i senaste numret av Leveranstidningen Entreprenad.

Att utgå från nya tider och den nya generationens behov och idéer - det är bra samhällsbyggande.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078