23948sdkhjf

Hårda krav på interntransporterna

Under veckans alla sju dagar lämnar 7 000 ton stål SSAB i Luleå för vidare transport till valsverket i Borlänge. Detta ständiga flöde av stål, dygnet runt, ställer höga krav på interntransporterna.

Alla maskiner, bortsett från gaffeltruckarna, är Volvo, säger Magnus Funck, transportchef på SSAB i Luleå, som nyligen beställde tolv nya Volvomaskiner.

Magnus Funck är en av de som har transportansvaret tillsammans med Assar Sköld och Fredrik Engman. Tillsammans ser de till att alla transporter på stålverket, med cirka 1 100 anställda fungerar som det ska.

– Flera maskiner går femskift, som de på ”varma flöden”. Där har vi två truckar samt en Volvo L180 som kör skrot, en L220 som fungerar som kokstraktor och en L120 som är servicemaskin. Självklart har vi både reservmaskiner och reservförare om det skulle behövas, säger Fredrik Engman.

Det finns totalt cirka 20-talet hjullastare och fem A25 dumprar, ombyggda till dragare, på SSAB i Luleå. De hårda kraven på maskinerna och den tuffa miljön, gör att de behöver bytas ut ungefär vart fjärde år.

Just nu pågår ett sådant generationsskifte, då SSAB:s betällning av nio hjullastare – i storlek från L90 till L220 – samt tre ombyggda A25 dumprar håller på att verkställas.

– Vi har fått sex av hjullastarna och resten levereras senare i år. Då och i början av 2023 kommer också de nya dragarna, som byggs om av CEES i Malmö, säger Magnus Funck, i ett blogginlägg.  

Dumprarna byggs om till dragare, utan korg, med vändskiva och kopplingar som kan ansluta till de olika vagnarna som finns i stålverket. Sedan kan de transportera allt från skrot till slam till kol.

Hjullastarna anpassa beroende på arbetsuppgift. Exempelvis pansarruta för de som lastar skrot och förstärkt skyddstak där maskinen riskerar att få fallande föremål på sig.

– Sedan har vi ett eget koncept för arbetsbelysning som innefattar både punktbelysning och ljusramp, säger Assar Sköld.

Att SSAB valde Volvomaskiner är ingen slump.

– Det är enkelt, vi är nöjda både med maskinerna och Swecons service. Vi har visserligen en egen verkstad, men har serviceavtal på alla nya maskiner. Dessutom ställer Swecon upp i ur och skur när vi behöver någon hjälp. Deras servicetekniker Patrik Nordlund jobbar nästan heltid hos oss, säger Magnus Funck.

Även miljön – såväl arbetsmiljon som miljön i sotrt – betyder mycket på SSAB vid valet av maskiner.

– Hytten och arbetsmiljön är ett stort plus för Volvo, konstaterar Magnus som tillsammans med Fredrik och Assar kontinuerligt följer branschens omställning från fossilt bränsle. – Vi har gått över till fossilfritt i alla våra maskiner, men när det är som kallast ute tankar vi fortfarande diesel eftersom HVO inte fungerar då.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083