Zink + krabbskal = framtidens batterier?
Den nya typen av batteri kan på sikt fasa ut dagens litiumbatterier. Forskare har sett att en beståndsdel i skalet från skaldjur, exempelvis krabbor, tillsammans med metallen zink kan nyttjas för att skapa nya batterier.
Det är zink och chitosen, en förening som går att få fram ur kitin som är en beståndsdel i skaldjurs skal, som tillsammans ska verka i de nya batterierna. Deras gemensamma egenskaper gör att batterierna kan lagra en stor mängd energi och ska gå att ladda upp till 1000 gånger innan de behöver återvinnas.
Zink har tidigare använts i batterier men eftersom det finns vatten inuti dessa batterier tenderar de att rosta, vilket ger kort livslängd med försämrad prestanda över tid. Där kom idén på chitosan in i bilden, där föreningen är bra på att binda vatten och på så sätt förhindra korrosion.
Precis som forskarna trott visade sig att hypotesen stämde. Batterierna med zink- och chitosansammansättningen hade hög ledningsförmåga men utan någon korrosion. Prestandan hos de nyupptäckta batterierna är densamma som litiumbatterier, vilket gör att det verkar finnas möjlighet att övergå till mer miljövänliga batterier.
Källa: Warpnews.se