23948sdkhjf

Målet – En jämlikare bransch med fler kvinnor

Yrkeshögskolan Hermods och fackförbundet Byggnads strävar båda efter att arbetsplatserna blir mer jämlika. – Arbetet för en jämställd byggbransch går på tok för långsamt, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Entreprenad har tidigare skrivit om hur företag och organisationer verkat för att få in fler kvinnor till byggbranschen. TL Bygg tog fram Sila snacket för att motverka en hård jargong på arbetsplatsen och undersökte även hur det såg ut i det egna företaget. Byggcheferna undersöker machoattityder för att kunna få till en miljö där alla känner sig välkomnade.

I samband med Internationella kvinnodagen presenterade Byggnads sina krav för att kunna öka takten för en jämställd byggbransch. De hänvisar bland annat till en undersökning gjord av Diskrimineringsombudsmannen som säger att bara åtta procent av arbetsgivare i branschen uppfyller diskrimineringslagens krav på riktlinjer och rutiner.

– Arbetet för en jämställd byggbransch går på tok för långsamt. Branschen behöver se sig själv i spegeln en bra stund. Vi måste få in hela befolkningen, inte bara halva. Jämställdhetsplanen blir en konkret to-do list i våra krav mot politiken, i kommande avtalsrörelser men också i vårt interna arbete, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, i en kommentar.

Fackföreningen kräver bland annat förbud mot sexuella trakasserier där arbetsgivarens skyldighet att utreda skrivs in i kollektivavtalet. De vill också se att alla arbetsplatser har omklädningsrum för både kvinnor och män samt hygieniska toalettutrymmen med sanitetspåsar. Byggnads anser även att man måste se föräldraskap som en del av arbetslivet och att män och kvinnor som vill vara föräldralediga inte diskrimineras.

I en tid där arbetsgivarna skriker efter arbetskraft försöker många också få fler kvinnor att söka sig till de utbildningar som finns i branschen. Entreprenad har exempelvis skrivit om KYH yrkeshögskola som samarbetar med bygginspiratören Sandra Mobaraki för att locka fler kvinnor till byggbranschen. Deras samarbete ledde till att fler kvinnor sökte sig till utbildningen till byggproduktionsledare. Från 2020 då 36 procent av de antagna var kvinnor hade andelen ökat till 54 procent året därpå.

Även Hermods yrkeshögskola försöker locka fler kvinnliga sökande till sina byggutbildningar. I ett pressmeddelande skriver skolan att kvinnliga arbets- och platschefer i stort är väldigt attraktiva på arbetsmarknaden. Problemet, menar de, är att inte bara få in fler kvinnor till branschen men att även behålla dem. Precis som Byggnads anser Hermods möjligheten till föräldraledighet är väldigt viktigt.

– Att arbetsgivare aktivt ger möjlighet att kombinera karriär och föräldraskap är avgörande, skriver de.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094