Grön milstolpe: Ny akustikplatta har negativt koldioxidavtryck
Byggandet kan inte enbart minimera sig ut ur klimatkrisen. Det behövs material som tar upp mer koldioxid än de släpper ut och kan skapa värden i nya kretslopp efter att de tjänat ut. Ett bra exempel är de nya Troldtekt akustikplattorna baserade på FUTURECEM. Plattorna i cementbunden träull är lämpliga för tak och väggar i exempelvis skolor, sport- och simhallar, kontor och privata hem. I Sverige säljs de av Troldtekt AB.
FUTURECEM är en ny, patenterad cementtyp som utnyttjar synergin mellan kalcinerad lera och kalkfiller. Resultatet är cement med 30 procent lägre koldioxidavtryck. Träet, den andra råvaran i Troldtekt akustikplattor, tar upp mer koldioxid när träden växer i de danska skogarna än vad som släpps ut under produktionen av FUTURECEM. Och eftersom tillverkningen av akustikplattorna på Troldtekts egen fabrik i Danmark sker med nästan 100 procent förnybar energi, blir det totala koldioxidavtrycket under produktionen negativt.
Det innebär att akustikplattorna tar upp mer koldioxid än de släpper ut sett till fas A1–A3 i byggmaterialets miljövarudeklaration (EPD), som är råmaterial, transport och tillverkning.
Bevarar de välkända fördelarna med cement
Peer Leth, VD för Troldtekt, berättar om de nya produkterna:
– Det är cementen som ger Troldtekt akustikplattor deras styrka, hållbarhet och brandsäkerhet – utan användning av skadliga kemikalier. De fördelarna är för närvarande svåra att uppnå med andra bindemedel än cement. Därför är vi väldigt glada över att vår cementleverantör Aalborg Portland har utvecklat FUTURECEM, som gör det möjligt att både ta hänsyn till klimatet och bevara alla välkända fördelar med våra akustikplattor.
Troldtekt jobbar på olika metoder för återvinning, så att så lite som möjligt av den inlagrade koldioxiden ska avges vid förbränning när akustikplattorna är uttjänta efter minst 50–70 år. Redan idag ingår spill från Troldtekts fabrik i produktionen av ny cement. Ett pilotprojekt ska fastställa hur detta kan skalas upp till att även omfatta avfall med cementbunden träull från rivning av byggnader.
De olika varianterna av Troldtekt akustikplattor innehåller antingen grå eller vit cement. Till att börja med finns de grå akustikplattorna – däribland Troldtekts karaktäristiska designserie – tillgängliga i den koldioxidnegativa versionen.
Mandrup Arkitekt | Ingeniør i den danska staden Viborg blev det första företaget någonsin att montera de koldioxidnegativa Troldtekt akustikplattorna baserade på FUTURECEM. De inramade ytorna med designlösningen Troldtekt curves upptar mer koldioxid än de avger under produktion och användning.
Möteslokaler hos arkitekterna CEBRA med de nya akustikplatta Troldtekt v-line 1way baserad på FUTURECEM.
Cradle to Cradle-certifiering på guldnivå
Troldtekts affärsstrategi har sedan 2012 baserats på det hållbara och internationellt erkända Cradle to Cradle-konceptet. Visionen bakom Cradle to Cradle är en värld där tillverkare utformar sina produkter för en cirkulär ekonomi – alltså att material är sunda och kan införlivas i nya kretslopp.
I mars 2022 avancerade hela serien av Troldtekt träbetongprodukter i naturfärg och målade i standardfärgerna vitt, grått och svart från silver till guld i Cradle to Cradle. Guldcertifieringen inkluderar även de nya Troldtekt akustikplattorna baserade på FUTURECEM.
|
Troldtekt naturgrå baserad på FUTURECEM |
Troldtekt naturgrå baserad på grå cement |
Koldioxidavtryck per m2 omålad Troldtekt akustikplatta (faserna A1–A3)
|
-1,4 kg/m2
|
0,677 kg/m2
|
Koldioxidavtryck per m2 målad Troldtekt akustikplatta (faserna A1–A3)
|
-1,0 kg/m2
|
1,13 kg/m2
|
Tabellen visar hur stor koldioxidreduktionen blir när traditionell grå cement i en Troldtekt akustikplatta byts ut mot FUTURECEM, mätt på faserna A1–A3 i byggmaterialets miljövarudeklaration (EPD). A1–A3 omfattar råvaror, transport till fabriken och tillverkning i fabriken.
Läs mer på www.troldtekt.se