23948sdkhjf

Virkeslastare för framtiden

Härom dagen var det världspremiär för en fjärrstyrd, 5G-uppkopplad virkeslastare som beskrivs som ett viktigt steg för att uppnå säkrare timmerhantering. Tester som gjorts under den gångna veckan visar, enligt de medverkande, att tekniken fungerar.

Målet med forskningsprojektet är att undersöka hur ny teknik som 5G kan möjliggöra att de hundratals virkesterminaler som finns runtom i Sverige kan bemannas med fjärrstyrda virkeslastare i framtiden. Tester som gjorts under veckan har visat att tekniken fungerar, att det går att köra samt lasta och lossa timmer med fjärrstyrning, säger Mattias O´Nils, ledare för STC Forskningcenter vid Mittuniversitetet.

Den fjärrstyrda virkeslastaren demonstrerades nyligen i skarpt läge på SCA:s virkesterminal Torsboda utanför Timrå. Bedömningen är att testerna visar att den nya tekniken kan användas i fjärrstyrda terminaler, något som effektiviserar arbetet och ger förarna en säkrare och bättre arbetsmiljö utan maskinvibrationer, buller och ensamarbete.

Det här är ett mycket bra projekt där vi får prova hur vi kan använda 5G-teknik för fjärrstyrning och möjligheten att arbeta uppkopplade på distans. Projektet ligger helt i linje med SCA:s ambition att vara med och driva på utvecklingen mot mer autonoma fordon och bättre förarstöd. Det är också en viktig del i att göra skogsbruket ännu mer hållbart. Med fjärrstyrda terminaler kan vi förbättra arbetsmiljön för förarna, öka tillgängligheten på terminalerna och effektivt nyttja våra maskiner, säger Magnus Bergman, chef för stab, teknik och digitalisering vid SCA Skog.

Den maskin som användes vid testerna är en L180 höglyft från Volvo som kompletterats med bland annat uppkopplade kameror och sensorer för att möjliggöra fjärrstyrning. Genom Telias 5G-teknik skickas relevant data utan fördröjning. Därmed får föraren, enligt projektdeltagarna, samma upplevelse 100 kilometer bort som i själva maskinen, vilket beskrivs som helt avgörande för att kunna genomföra fjärrstyrningen med precision och på ett säkert sätt.

Vi ser att fjärrstyrning ger stor framtida potential för våra kunder att förbättra sin verksamhet. I farliga miljöer kan operatören flyttas till en säker plats med bättre arbetsmiljöförhållanden. I fall där man bedriver verksamhet på flera olika platser kan en förare sköta flera terminaler samtidigt. Projektet ger oss en möjlighet att testa vår fjärrstyrningsplattform i en ny applikation med höga precisionskrav och lära oss hur systemet behöver utformas för att möta industrins behov, säger Christian Spjutare, Advanced Engineering Program Manager på Volvo CE.

Vi räknar med att fjärrstyrning ger maskinförarna helt andra möjligheter än vad som är möjligt med traditionell teknik. Ibland kan det vara svårt att anlita personal till timmerterminalerna eftersom de ofta ligger avsides. Med hjälp av fjärrstyrningen kan den fysiska arbetsplatsen i princip vara var som helst, oberoende av avstånd. Därmed blir arbetsplatsen mer tilltalande med ytterligare fördelar som effektivare och mer miljöanpassad logistik.

Så här långt har alltså testerna utfallit väl. En bit ifrån virkesområdet på Torsboda har Volvo byggt upp förarmiljön i en container med en likadan stol som finns i lastaren och med fem skärmar som visar totalt elva kamerabilder. Härifrån har två av SCA:s erfarna förare fjärrstyrt lastaren.

– Det är jätteroligt att få vara med och testa fjärrstyrning. Fördelen är att sikten är bättre då kamerorna gör att jag ser mer än vad jag gör i maskinen, men jag saknar maskinkänslan och ljudet, säger Mats Haapala, en av de två chaufförerna.

Testerna har genomförts i forskningsprojektet Remote Timber, där Mittuniversitetet samverkar med SCA, Volvo CE, Telia, Biometria och Skogforsk. Parterna står själva för finansieringen tillsammans med Vinnovas program för Fordonsstrategisk Forskning och Innovation, FFI.

I projektet kartläggs även aktuella lagar och regelverk i syfte att belysa de juridiska förutsättningarna för en kommersialisering. Vid en eventuell kommersialisering av konceptet Remote Timber måste man förhålla sig till flera olika lagar och regelverk, främst arbetsmiljölagen, maskindirektivet och konventionen om vägtrafik, konstaterar Jan Johansson, forskare på Skogforsk.

– Arbetsmiljölagen och maskindirektivet ställer stora krav på rutiner och säkerhet för maskinen och dess system, men även för arbetsområdet i syfte att kontrollera vem eller vilka som befinner sig där. Det handlar främst om att undvika olyckor där människor kan komma till skada, säger Jan Johansson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126