Judoteknik i skogens tjänst
– Jag har lärt mig att falla på rätt sätt, men också övningar som hjälper mig att undvika att ramla från början, säger Hilmar Kristjansson som arbetar som fältplanerare i Stora Enso Skog.
Stora Enso Skog konstaterar att det under 2020 inträffade 23 fallolyckor där medarbetare skadade sig. För att komma till rätta med olyckorna tillsattes en arbetsgrupp för att ta fram åtgärder för att minska antalet fallolyckor i företaget. En av lösningarna blev Judo4Balance som är Svenska Judoförbundets preventiva träningsprogram för fallträning och som bland annat innehåller ett företagsanpassat program framtaget i samverkan med Afa Försäkring.
Syftet med träningen är att förebygga fallolyckor och minska skaderisken om ett fall ändå skulle ske. Deltagarna får träna balans, styrka och fallteknik under ledning av licensierade instruktörer. Undervisningen har skett digitalt, vilket underlättat deltagande av medarbetare från flera orter i landet.
– Det är jättekul och jätteviktigt. Ingen ska behöva skada sig på jobbet. Nu har vi en bra grund att stå på och det kanske också väcker intresse hos deltagarna att fortsätta träna själva, säger Tony Olsson, arbetsmiljöspecialist på Stora Enso Skog.
Ett exempel på att träningen gett resultat visade sig för några veckor sedan då Hilmar Kristjansson ramlade i skogen.
– Jag fastnade i en gren och ramlade på ryggen men använde då fallkompetensträningen som en reflex utan att tänka på det. Jag undvek att slå i huvudet. Så det gick bra, säger han.
– Träningen hjälper mig att undvika onödiga skador som möjligtvis kan förhindra mig från att jobba och göra saker i vardagen. Också blir man piggare och mer effektiv på jobbet med bättre kondition och styrka, säger Hilmar Kristjansson.
Från början var tanken att träningen skulle genomföras på plats i Falun för den personal som arbetade där, men på grund av coronapandemin ställdes den in. När Stora Enso Skog fick erbjudande om samma träning i digital form var svaret givet. Snabbt bildades en grupp på nio personer från flera olika delar av landet, fem personer som arbetade ute på fältet och fyra som arbetade på kontor.
Träningarna har letts av två licensierade instruktörer, där en av instruktörerna har lett passet medan den andra har observerat deltagarna och hjälpt till att korrigera dem under träningens gång. Under kursen har deltagarna fått träna styrka, balans och fallteknik. Nu har gruppen genomfört den sista av tio träningar. Det finns dock funderingar på att starta nya grupper och så småningom kanske även en fortsättningsgrupp.
– Det har varit roligt, och jag har också blivit medveten om min brist på balans. Det är verkligen bra att veta vilka övningar jag kan göra för att upprätthålla smidighet och balans, säger föryngringsspecialisten Eva Stattin.
Stora Enso Skog hänvisar till färsk forskning från Högskolan Dalarna och FoU Sörmland som visar att det träningsprogram som använts är en effektiv träningsform, både för att förebygga risken för fallolyckor och för att minska risken att skadas vid ett fall.
Samtidigt betonar instruktören Peter Nyvall vikten av att även den digitala träningen genomförs med hög säkerhet.
– Som instruktör måste vara noga med att allt blir supersäkert genomfört. Det har varit en fördel när vi har varit två instruktörer. Då har en kunnat titta noga på hur de har utfört övningarna. Håller de upp huvudet, gör de rätt med armarna och så vidare. Det har fungerat jättebra, säger Peter Nyvall.
är utvecklat av en expertgrupp bestående av en läkare, en arbetsterapeut och tre sjukgymnaster i samverkan med Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap vid Dalarnas Högskola. Samtliga i expertgruppen är judotränare med svart bälte.
Fakta om fallolyckor
- Fallolyckor är den vanligaste arbetsolyckan.
- Varje år inträffar cirka 11 000 fallolyckor på arbetstid.
- Cirka 8 000 fallolyckor är av typen fall i samma nivå och drygt 2 000 av dessa blir allvarliga arbetsolyckor.
- Risken att drabbas av en fallolycka ökar med åldern.