Tester ska ge säkrare byggutfarter
I tider med stor brist på bland annat bostäder är byggandet intensivt på många håll, även i tätbebyggda områden där så kallade oskyddade trafikanter, det vill säga motorcyklister, mopedister, cyklister eller gångtrafikanter finns i stora mängder.
Under 2020 omkom 204 personer i trafiken i Sverige – 40 procent av dessa beskrivs som oskyddade trafikanter. Ett område som beskrivs som extra farligt för oskyddade trafikanter är byggutfarter. I projektet ”Säkra byggutfarter” som drivs av trafikkontoret vid Göteborgs stad genomförs nu tester av sensorsystem från Viscando som detekterar alla objekt vid byggutfarten i realtid och utlovas minimera riskerna för olyckor.
Testerna, som finansieras av Vinnova, genomförs på Asta Zero som ägs av Rise och Chalmers och fungerar som en oberoende testmiljö för framtida trafiksäkerhet avseende automatiserad körning och autonoma och uppkopplade fordon. Nu testas här även sensorsystem för säker infrastruktur.
– På Asta Zero kan vi sätta upp testmiljöer och genomföra repeterbara tester för att optimera system och säkerställa att metoderna fungerar innan testerna tas ut i verklig miljö med riktiga trafikanter. Det har vi gjort länge med till exempel självkörande fordon och aktiva säkerhetssystem, nu applicerar vi samma arbetssätt på sensorer placerade i infrastrukturen. På så sätt kan vi göra nytta både för företag och organisationer som arbetar med att förbättra fordonens säkerhet, men även med säkerhetssystem och lösningar som hör till infrastrukturen, säger Greger Rognelund, projektledare på Asta Zero.
Jonas Malmryd, Göteborgs trafikkontors specialist på reglering vid arbete på gata, ser samarbetet med Asta Zero som ett kunskapsdrivet sätt att lära känna och utveckla säkrare trafikmiljöer
– Vi genomgår just nu ett teknikkliv där trafiksystemet i allt större grad digitaliseras, detta medför både nya utmaningar men också stora möjligheter. En utmaning är att utforma och implementera nya komponenter i vår befintliga trafikmiljö på ett säkert sätt. I det arbetet ser jag att tester hos Asta Zero kan vara en viktig del, säger Jonas Malmryd.
Amritpal Singh, vd på Viscando, menar att det är av stort värde för företaget att kunna samarbeta med forskare, kunder och användare för att lösa de riktigt relevanta problemställningarna.
– I projektet vill vi utveckla teknik för att undvika olyckor i trafiken. Försöken accelererar vår utveckling genom att vi kan iscensätta situationer som är svåra och vore oetiska att ha i vanlig trafik. Dessutom är det oerhört värdefullt för våra utvecklare att försöken är under kontrollerade förhållande och är repeterbara med helt känd dynamik och referensmätsystem, säger Amritpal Singh.