23948sdkhjf

KTH får ett eget Trimble-laboratorium

– De hård- och mjukvaruapplikationer som Trimble skänkt till KTH ger fantastiska utbildningsmöjligheter.

Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, KTH, har fått ett eget Trimble Technology Lab – utrustat med en stor del av Trimbles program- och hårdvaror för byggkonstruktion, infrastruktur och avståndsmätning.

– De hård- och mjukvaruapplikationer som Trimble skänkt till KTH ger fantastiska utbildningsmöjligheter, säger lektor Kjartan Gudmundsson, director of First and Second Cycle Education, School of Architecture and the Built Environment, KTH, i pressmeddelandet.

Han uppger att man, tack vare dessa applikationer för design och modellering, estimering och planering, kommer att kunna vidareutveckla både utbildningsprogram och kurser och därmed förbereda studenterna ännu bättre för framtidens utmaningar.

Tove Lindblad, Business Development Manager på Trimble och Account Manager för Trimble Technology Lab på KTH, noterar att dagens teknologin ger stora möjligheter för byggbranschen att få bukt på resurs-, material- och tidsslöseri, men att bristen på kunskap om den senaste tekniken och viktiga lärdomar riskerar att fastna i enskilda projekt istället för att spridas vidare inom företaget och bli gällande i branschen.

–  Här bidrar Trimble Technology Lab till att överbrygga den klyftan, säger hon, i samma pressmeddelande.

KTH-labbet ska rymma totalt 78 studenter. Pandemin gör att invigningen skjuts upp till nästa år, allt ska dock redan finnas på plats när det gäller både program och hårdvara och många av verktygen ska dessutom kunna användas på distans.

Bland de programvaror som erbjuds finns Tekla Structures, 3D-modelleringsprogrammet SketchUpPro, den webbaserade analysplattformen Sefaira Architecture, Tekla Tedds, som ska användas för konstruktionsberäkningar, det molnbaserade samarbetsverktyget Trimble Connect, optimeringsverktyget Quantm för väg- och järnvägsprojekt och samarbetsplattformen Quadri som uppges  möjliggöra samverkan med medarbetarna i realtid.

För avståndsmätning erbjuds totalstationerna TX8 Scanner och SX10.

– Möjligheterna är oändliga med denna uppsättning och ger både lärare och studenter gedigen kunskap i de verktyg som används i branschen idag. I labbet finns produkter som täcker in alla skeden, från arkitektonisk integration till byggnader och infrastruktur och givetvis även verktyg som används under produktionsfasen. Mjukvaru- och hårdvaruverktygen från oss kommer att nyttjas både i undervisningen, i projektarbeten och för forskning, säger Tove Lindblad.

Alla studenter på KTH, oavsett vilken utbildning de läser, ska kunna använda labbet. Även om programlicenserna styrs till vissa utbildningsprogram finns det också möjlighet till gratis studentlicenser för vissa programvaror.

Tanken är att göra det möjligt att använda Trimbles programvaror parallellt med program från andra leverantörer och utnyttja det sömlösa flödet som kommer av att arbeta med oberoende format, förklarar Tove Lindblad.

–  Vi vill ge studenterna tillgång till de program som används just nu i branschen – och inte bara delar av det. Labbet på KTH innefattar en väldigt stor produktportfölj, vilket ger studenterna ett smörgåsbord av möjligheter. Och det är ju mångfalden som gynnar studenten, säger hon.

Enligt pressmeddelandet är labbet ett sätt för Trimble att bidra till den teknologiska utvecklingen i byggsektorn – och åstadkomma ett nära samarbete mellan akademi och industri.


Först ut av Trimbles teknologilabb var det på University of Massachusetts Amherst, som invigdes 2016.

I dag finns Trimblelab på ett 20-tal ställen, bland annat på Edinburgh Napier University i Skottland, Institute of Technical Education i Singapore och University of São Paulo i Brasilien.

Trimbles utbildningsteam i USA avgör vilka universitet som tilldelas ett tekniklabb, investeringen betraktas som långsiktig och avsedd att användas i många år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081