23948sdkhjf

VSM har stenkoll på däcken

Ett hemligt lager, förarutbildning och ständiga mätningar – VSM tar sin däckhantering på stort allvar. "Vi kan tjäna mycket pengar på att göra rätt".

Rotebro. Järfällabaserade VSM har maskiner i gång lite överallt – företaget har alltid mycket att göra i Stockholm, även i Göteborgtrakten finns det många jobb, VSM:s maskiner återfinns också på andra ställen – till exempel i Varbergstunneln och i en vindkraftspark i Ånge.

–  Vi finns nästan överallt, säger Peter Hemström, inventarieansvarig på VSM.

Han lär dyka upp på alla dessa arbetsplatser vad det lider – i hans jobb ingår nämligen att ha järnkoll på företagets samtliga däck.

– Och det är rätt många!

VSM har närmare 240 maskiner, 120 av dem har däck – minst fyra var.

Inget av alla dessa däck får fallera – åtminstone inte någon längre stund.

– Om det blir haveri på en maskin som matar en kross är det ju inte bara den maskinen som blir stående – hela produktionslinan blir stående och det kostar bra många tusenlappar varje timme, säger Peter Hemström.

För att hålla alla däck på rull åker han som en skottspole över landet, för att inspektera både däck och maskiner.

– Jag mäter lufttrycket två gånger per år och kontrollerar däcken regelbundet, säger Peter Hemström.

Det han tittar särskilt på är eventuella sprickor, skador och andra förändringar.

–  Jag tittar också på maskinen i stort – finns det sprickor i skopan, saknas det en tandbas eller är det något som läcker?

Alla däckdata förs in i ett prydligt excelark. Där kan man till exempel se  lufttryck, fabrikat, dimensioner, mönstertyp och antal körda timmar.

– Sedan får man dra slutsatser om vad som behöver göras, kommenterar Peter Hemström.

Vi träffar honom ute på Rotebrokrossen, där VSM i dagsläget har fyra maskiner i produktion, maskiner som matar krossar och bär material. 

Han tippar att de maskiner körs här kan gå närmare 10 000 timmar innan däcken är slut.

Andra maskiner har inte samma tur.

– Däcken på en maskin som går underjord för Förbifart Stockholm håller kanske 6 000- 8 000 timmar, där är det betydligt tuffare förhållanden.

–  Det blir stora påfrestningar när maskinen svänger runt med 16-22 ton i skopan, säger Peter Hemström.

Däckkvalitet och underlag spelar stor roll, förarens kompetens kan också vara avgörande för hur länge ett däck håller.

– Det kan bli stor skillnad beroende på vem som kör, säger Peter Hemström.

VSM utbildar därför sina förare i hur man ska undvika däckskador – till exempel genom att slira mindre, köra försiktigt och hålla koll på däcken.

– Många chaufförer behöver bara öppna ögonen i den dagliga kontrollen – gå ett varv runt maskinen varje rast, se om allt ser normalt ut och ring om något är konstigt.

Just här i Rotebro finns minst en förare med extra bra koll. Lars-Göran Rolfsson har kört en 60-ton tung Caterpillar 988 sedan den var ny 2017 och han har rutinerna klara för sig – varje vecka tittar han över maskinen lite noggrannare och då ingår även däcken.

– Sen kollar jag ju lite varje gång jag ”slår en pink”, ler han.

Han ser också till att minska risken för skador genom att curla lite för maskinen.

– Det måste vara rent och snyggt på vägen, ingen spillsten, fastslår han.

– Lars-Göran kör som på ett salsgolv, berömmer Peter Hemström.

Originaldäcken sitter fortfarande kvar på Lars-Göran Rolfssons hjullastare, men fram- och bakdäcken har skiftats en gång.

Fakta VSM Entreprenad AB

  • Värmdö Schaktmaskiner grundades 1972
  • Verksamheten går bland annat ut på entreprenad, krossning och tunnelbyggen
  • Företaget ägs numera av Bellman Group
  • VSM har ungefär 250 medarbetare och omsätter cirka 800 miljoner kronor per år
  • Basen, med kontor och verkstad, finns i Järfälla

Källa: VSM

Även detta är rutin. Eftersom däcken slits ojämnt fram och bak får de byta plats när mönsterdjupet visar att det är dags – det brukar bli två byten under ett däcks livslängd.

VSM tar också av halvslitna däck och behåller dem som reserver.

– Då behöver man inte byta fyra däck om något går sönder, kommenterar Peter Hemström.

Han har jobbat i gummibranschen i nästan 40 år, han har hunnit driva egen däckverkstad och jobbade i många år som säljare på Euromaster.

För snart tre år sedan kom han till VSM, dit han värvades just för att ta tag i däckfrågan – både han och ledningen såg att det fanns mycket att vinna där.

– Fel lufttryck ökar både slitaget och bränsleförbrukningen, vi kan tjäna mycket pengar på att göra rätt, säger Peter Hemström.

–  Ett felaktigt lufttryck på 20 procent gör att vi får ökade kostnader på däckslitage, någonstans mellan 5 000-15 000 kronor om dagen räknat på hela maskinparken.

När han började på VSM gick han igenom samtliga maskiner och sedan dess har det hänt en hel del.

– Vi låg fel med cirka 20 procent på lufttrycket när jag började på VSM – nu har det minskat rejält, nu felar det på cirka fem procent efter sex månader, som då korrigeras till rätt tryck, vilket är ett normalt läckage.

VSM använder främst franska Michelins däck och det handlar nästan uteslutande om premiumdäck.

–  Vi har valt att inte använda fabrikat från Asien på våra produktionsmaskiner, förutom på några maskiner där vi gör jämförelsetester, säger Peter Hemström.

Det går inte heller att stå utan däck, VSM har därför skaffat sig ett eget  däcklager där det alltid ska finnas 80-100 däck.

–  Men vi berättar inte var lagret ligger – däcken kan kosta 150 000 kronor styck så det får vara en hemlighet, ler Peter Hemström.

När ett av alla VSM Entreprenads däck måste bytas eller repareras rycker en av landets mest erfarna montörer ut – läs mer om det här!

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11