23948sdkhjf

”Reningsverket” i Teckomatorp i drift

Efter en byggtid på åtta månader har nu den specialdesignade termiska anläggningen med tillhörande reningsanläggning i Teckomatorp satts igång. Enligt planerna ska arbetet kunna avslutas innan året är slut.

Det är verkligen början på slutet för BT Kemi-skandalen när vi nu startar den termiska behandlingen och går in i den sista etappen av saneringen av det södra området. Det har varit en lång resa och ett både komplext, kostnadskrävande och spännande projekt, men jag hoppas att vi kan bli en bra förebild för andra saneringar – inte minst utifrån den termiska in situ-tekniken som vi använder, säger Agneta Sörensson (M), ordförande i styrelsen för BT Kemi Efterbehandling.

Saneringsarbetet har dock tagit sin tid. Inte minst har svårigheter att hitta finansiering inneburit att BT Kemiområdet varit Skånes högst prioriterade saneringsprojekt i bortåt 20 år. Saneringen av det norra området stod klar 2009 och där finns nu det strövområde som kallas Vallarna.

Först när det skakats fram 150 miljoner kronor ytterligare kunde saneringen av den kvarvarande södra delen komma igång i juni 2020. Sedan dess har bland annat en del schaktarbeten utförts samtidigt som den specialdesignade in situ-anläggning som ska göra merparten av saneringen byggts. Tekniken har dessutom försetts med en extra twist som ökat intresset för projektet avsevärt.

Metoden innebär att värmerör borras ner i marken. Föroreningarna förångas, samlas in och renas lokalt. Jorden behandlas på det sättet på plats utan att behöva grävas upp. Här krävs dock mycket hög temperatur – 300 grader – för att föroreningarna ska gå i gasfas, något som är mycket ovanligt.

– Det är ett av få högtemperaturprojekt i världen, säger Clayton Campbell från kanadensiska McMillan-McGee som genomför saneringen tillsammans med entreprenören Geoserve.

Behandlingsområdet har ramats in med en nio meter djup stålspont för att hålla inläckande vatten ute. Dessutom har 235 värmerör borrats på plats, isolerande skumbetong har gjutits över området och utrustning för drift har monterats. I anslutning till behandlingsanläggningen har också en reningsanläggning byggts upp. Enligt planerna ska behandlingen vara slutförd efter cirka sju månader.

Mer om projektet kan läsas här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078