Pilotprojekt visar att Volvos elektriska lastbil klarar arktiskt klimat
Efter en månads testkörning med en batterielektrisk lastbil i arktiskt klimat är Volvos, ABB:s, Kauinis Irons, Vattenfalls och Wist Last & Buss pilotprojekt över. Resultatet har visat att Volvos batterielektriska FMX klarar körning i riktigt tufft vinterklimat ner till -32 grader.
Under februari månad genomfördes ett pilotprojektet där en lastbil av modellen Volvo FMX från Volvo Lastvagnar kördes i Kaunis Irons kretslopp för malmtransporter, i vad Kaunis Iron kallar för tuffaste möjliga vinterklimat.
Medverkande i projektet var Kaunis Iron, Vattenfall, Volvo Lastvagnar, ABB och Wist Last & Buss, där ABB bidrog med tre högeffektsladdare på 175 kW/styck med CCS-uttag. Under körsträckan laddades batterierna på tre ställen med cirka åtta till nio mils körning mellan laddningarna.
Nu har pilotprojektet kunnat presentera ett resultat, och detta visar att alla inblandade anser att projektet varit väldigt lyckat.
– För att summera hela testet så kan man bara konstatera att det överträffat alla förväntningar från projektgrupp, chaufförer och alla andra inblandade i projektet. Bilen har klarat alla utmaningar på ett väldigt bra sätt, säger Lars Wallgren, logistikchef på Kauins Iron.
I testet fick lastbilen rulla i arktiskt klimat, och temperaturen under testet varierade mellan +3 grader och -32 grader. Lastbilen fick även köra genom allt från strålande sol till snöfall med snörök som resultat.
Hur fungerade laddningen?
– Laddningen har överlag fungerat bra. Vi har fått testa hur snabbt det går att ladda och hur länge en laddning räcker. Vi har också fått testa mjukvaran, att de digitala systemen på bilen och laddaren kan kommunicera på ett bra sätt, svarar Lars.
Har ni lärt er något oväntat?
– Det är väl mer konsekvenserna av ett teknikskifte. Ska vi ha redundans för en batterielektrisk fordonsflotta måste vi utveckla en plan för även det. Vad händer om det blir ett strömavbrott? Vi måste helt enkelt säkra en plan B för elförsörjning då så att vi kan ladda och köra våra lastbilar oavsett.
Vad är nästa steg i det här pilotprojektet?
– Vi kommer nu att sammanställa erfarenheterna från de genomförda testerna och dra lärdomar av dessa för att ytterligare påverka utvecklingen av eldrivna, tunga fordon. Det här är ett väldigt konkret exempel på vad som kan komma ut av strategisk samverkan som till exempel vårt partnerskap med Vattenfall. Nu återstår att ta ansats mot fas 3 av ”Hållbara tunga transporter i Arktis” och vår fortsatta resa mot en fossilfri gruvdrift 2025, avslutar Wahlgren.
Totalvikten för den helelektriska lastbilen som kördes var 32 ton med en lastvikt på cirka 15 ton, och batteriet i lastbilen var ett litiumjonbatteri med en nominell kapacitet på 264 kWh.